PUSTOVANJE


Avtor: U.S. Datum: 1457 dni nazaj.


Tudi letos smo v DS Planika organizirali pustovanje.

V prostorih društva so se na pustno nedeljo zbrali najmlajši.  Tudi tokrat so se v društvu sprehajale princeske, gusarji, supermani, gasilci in druge pustne šeme ter odganjale zimo.

Nato je sledila kreativna delavnica. Najmlajši so izdelovali tradicionalno slovensko pustno masko kurent ter spoznavali običaj kurentovanja na Slovenskem. 

Kurenti (Koranti) so namreč najslavnejše štajerske maske, posebej pa so znani tisti iz Markovec pri Ptuju oz. iz Ptujskega polja. Ptuj in njegove okoliške vasi na Ptujskem polju spadajo med najbolj pustna območja  Slovenije. V pustnih dneh omenjene kraje prevzame povsem svojevrstno vzdušje. Kamorkoli pogledaš v tem času vse nori, povsod se peče, cvre in kuha. Značilni so pustni krofi, zato jih tudi na našem druženju ni manjkalo. Po končani delavnici so se naši kurenti sladkali s krofi, zabavali in zganjali raznovrstne norčije.

Vsi smo bili navdušeni nad maskami ter hkrati zmedeni, saj je bilo težko odkriti, kdo se skriva za pustno šemo. Zabavali so se otroci, zabavali pa smo se tudi odrasli.

 Pust, hrust, veselih ust je tudi letos prinesel težko pričakovano pomladno sonce ter odgnal zimo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo