Radio Agora tudi v Gornji Radgoni


Avtor: U.S. Datum: 3189 dni nazaj.


Od 25. septembra 2015 je slovenski radijski spored na frekvenci radia AGORA z oddajnikom GORNJA RADGONA (frekvenca 92,6 MHz) slišen tudi v okolici Radgone. Gre za programsko kooperacijo deželnih studiev ORF na Štajerskem in Koroškem ter nekomercialnega svobodnega radia AGORA 105,5.

Avstrijska državna pogodba/člen 7 ter ORF zakon določata, da mora slovenska narodna skupnosti imeti zagotovljeno medijsko javnost tudi v svojem jeziku. Ta obveza je sedaj izpolnjena na območju južne Štajerske: maja leta 2012 je začel obratovati oddajnik Sobota (101,9 MHz). S tem so slovenski radijski spored na frekvenci radia AGORA 105,5 lahko poslušali tudi na naselitvenem območju štajerskih Slovencev. Po razširitvi ponudbe z oddajnikom Lučane/Klanci oktobra 2013 (98,4 MHz) bo šel z današnjim dnem v pogon še oddajnik Gornja Radgona (92,6 MHz) na gradu Agata v Gornji Radgoni/Schloss Oberradkersburg. Program je kooperacija deželnih studiev ORF na Štajerskem in Koroškem ter radia AGORA 105,5.

Slovenski radijski spored od ponedeljka do nedelje nudi obširne informacije, obsežen servis, raznovrstno zabavo in pestro glasbo. Vsebine nastajajo v tesnem sodelovanju deželnih studiev ORF na Koroškem in Štajerskem ter radia AGORA 105,5: uredništvo slovenskega sporeda ORF na Koroškem in Štajerskem sedem dni tedensko oblikuje osemurni slovenski radijski spored. Radio AGORA 105,5 čez dan predvaja štiri ure slovenskega sporeda, dodatno pa med 18. in 6. uro zjutraj dvo- in večjezični spored, katerega v sklopu „odprtega pristopa“ oblikujejo častni sodelavci in sodelavke.

Radiu Agora čestital tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so ponovno z velikim veseljem sprejeli novico, da bo sedaj mogoče spremljati radijski program v slovenskem jeziku tudi na območju avstrijske Radgone. S tem se nadaljuje zagotavljanje redne medijske oskrbe v slovenskem jeziku in uresničevaje pravic iz Avstrijske državne pogodbe iz leta 1955 na avstrijskem Štajerskem.

»Prvič je bilo mogoče prisluhniti slovenskemu sporedu na ORF in radiu AGORA maja 2013 na južnem Štajerskem v občini Sobota in nato oktobra 2013 na območju Lučan. Sedaj pa bo pričel z delovanjem novi oddajnik za območje Gornje Radgone. Takšni dogodki so za pripadnike avtohtone slovenske manjšine v deželi Štajerski pomembne prelomnice, saj je bila slovenščina na Štajerskem skozi desetletja izrinjena iz javnega prostora. Še posebej me veseli, da se bo ta pomemben dogodek izvedel v Pavlovi hiši, ki je srce kulturnega delovanja slovenske manjšine na Štajerskem in ki si s kulturo sobivanja in sožitja ter dialoga že vrsto let prizadeva, da bi se slovensko besedo slišalo v domačih krajih,« je v pismu Radiu Agora med drugim zapisal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

»Ob takšnih dogodkih me navdaja optimizem, da avtohtona slovenska manjšina v deželi Štajerski dobiva vidno mesto, ki ji je bilo v zgodovini toliko časa odrekano in ki je za obstoj te majhne in ranljive skupnosti tako pomembno.«

S skupnim delom radia ORF in radia AGORA se po ministrovem mnenju gradijo mostovi med dvema narodoma in kulturama, tkejo se vidne in nevidne vezi, ki omogočajo medsebojno poslušanje, dopuščanje, sprejemanje, spoštovanje in razumevanje ter dajejo vrednost jeziku, ki je del bogate zgodovinske in kulturne dediščine tega obmejnega prostora.

Radijski program, ki že nastaja in bo nastajal, doprinaša k boljšemu poznavanju slovenske manjšine iz dežele Štajerske ter tudi iz dežele Koroške ter navsezadnje spodbuja sodelovanje in povezovanje med Slovenci na Koroškem in Slovenci na Štajerskem.

»Ob koncu bi želel čestitati in se zahvaliti radiu ORF in radiu AGORA za dosedanje delo, za razumevanje žlahtnega pomena, ki ga ima vaše delo za obstoj in razvoj slovenske manjšine in za vsa vaša prizadevanja, ki so privedla do dodatne radijske ponudbe na avstrijskem Štajerskem. Veseli me, da skupaj stopamo po novi poti odprtega dialoga in prijateljskega sodelovanja,« je še zapisal minister Žmavc.

Blanka Markovič Kocen

Foto:  agora.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo