Radoživo in iskrivo: »Skupaj … z’gud’mo«


Avtor: U.S. Datum: 2287 dni nazaj.


NABREŽINA - Popolnoma ponoreli svet: vsak misli le na svojo korist, splošna brezbrižnost, apatični mladi, pomanjkanje pristnih medgeneracijskih stikov? Godbeniški kemp za otroke in najstnike <+corsivo>Skupaj... z’gud’mo<+tondo>, ki od včeraj poteka na sedežu nabrežinskega godbenega društva, nudi najbolj črnogledim odločen odgovor, da le ni povsod tako. Dobra volja, ljubezen do glasbe, strokovno podkovani mentorji, angažirani posamezniki predstavljajo uspešen recept.

Foto: Primorski dnevnik

Med klarineti, tolkali, pozavnami, flavtami in ...
Kemp poteka že tretjič zapored. Pihalni orkester Kras-Doberdob, Godbeno društvo Nabrežina, Godbeno društvo Prosek, Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč, Pihalni orkester Ricmanje in Pihalni orkester Breg dajejo možnost otrokom in mladim, da se preizkusijo v igranju v orkestru in da nadgradijo svoje glasbeno znanje. Živahnega laboratorija se udeležuje štirideset mladih med 8. in 15. letom starosti.

»S časom smo se izpopolnili, zapolnili morebitne vrzeli in dobili idealen kalup, po katerem vse skupaj gladko poteka,« je obrazložil podpredsednik nabrežinske godbe Niko Golemac. V jutranjih urah se najprej urijo v korakanju in figurativnem gibanju, nato se glede na glasbeni instrument porazdelijo po skupinah: klarineti in saksofoni (Sergio Gratton), nizka trobila-baritoni, basi, pozavne (Valentina Pieri), flavte (Irina Perosa), trobente (Peter Pačnik), tolkala (Marko Mattietti). Po kosilu se pod vodstvom Daniela Grizoniča združijo v orkester. Tokratno izvedbo so obogatili še s tečajem za mlade dirigente. Irina Perosa bo mladim ljubiteljem podala strokovne prvine in osnove dirigiranja.

Moškega fevda dolgo ni več
»Godba je vezna nit, ki te spremlja od rojstva do smrti. Na območju slovenske manjšine v Italiji je prisotna skoraj ob vsaki priložnosti, od praznikov in šager do proslav pri spomenikih padlim in kulturnih dogodkov. Težko bi si domišljal našo stvarnost brez godb,« je povedal Golemac. Kot je orisal podpredsednik trebenskega godbenega društva David Kralj, premore manjšina kar nekaj godb s stoletno tradicijo: »Odborniki smo tesno povezani med sabo in si pomagamo. Vse sloni na prostovoljni ravni, vendar si prizadevamo, da bi pri svojih aktivnostih bili čim bolj kvalitetni. Poštenost je na prvem mestu.«

V zadnjih desetletjih so se posamezni sestavi popestrili in niso več, kar so bili v preteklosti. Mladinske glasbene šole so jim vlile radoživega elana. V godbah opažamo vedno več mladih obrazov. »Že zdavnaj je padel zadnji moški fevd,« sta smeje dejali prostovoljki, ki pomagata pri vsakodnevnih opravilih.

Zora Černic iz Pihalnega orkestra Kras-Doberdob je kemp Skupaj... z’gud’mo označila kot čudovito zamisel: »Otrok je vedno več, kar dokazuje uspeh in priljubljenost dogodka. Mentorji so na višini in zabave je na pretek.« Barbara Corbatti, katere otroci igrajo pri Godbenem društvu Nabrežina, je bila istega mnenja: »Pogum organizatorjev je obrodil bujne sadove. Mladi od Doline do Doberdoba imajo priložnost se medsebojno spoznati. Prekoračili smo zaprtost vsake vasi izključno v svojo realnost.«

Godba? Mladim vabljiv svet
Mentor Marko Mattietti je izpostavil, kako mladi godbeniki redno sprašujejo po poletnem kempu: »Gojence v večini poznam, ker jih učim že med šolskim letom. Vesel sem, kajti tu pridobivajo močan čut odgovornosti. Igrajo namreč sami, brez starejših godbenikov.« V vrstah godbe pridobivajo na resnosti, samozavesti, občutku do družbe in skupnosti. Učijo se z drugimi deliti svoje doživljanje sveta.

15-letni Patrick Zidarič je npr. z veseljem ponovil lansko izkušnjo, ker je tu spletel prijateljske vezi in imel možnost soočiti se z izkušenimi glasbeniki: »Dokler mi bo uspelo, se bom kempa še naprej udeleževal. Godba ti kot mlademu človeku nudi ogromno.« Sara Bržan iz Milj, katero osrečuje igranje trobente, tako razmišlja, da bi se septembra pridružila godbenemu društvu.

Delati z mladimi seveda nikakor ni lahko. David Kralj in Niko Golemac se spominjata, kako je bilo nekoč vse veliko bolj strogo. Otroke in najstnike je treba dandanes po njunem mnenju stalno spodbujati in na iznajdljiv način pritegniti njihovo pozornost Zanimanje vzbudiš postopoma in se moraš včasih pošteno namučiti. Imaš pa tudi dosti takih, kot je npr. 13-letni fant, ki igra v mladinski ekipi Udineseja in se vseeno ni želel odpovedati poletnemu kempu. Ko končajo vaje, ga oče pride iskati v Nabrežino in odpelje na trening.

Koncert za vse okuse
Organizatorji so trdno prepričani, da je težavam navkljub godbena dejavnost šola za življenje. Kemp Skupaj... z’gud’monavsezadnje uteleša željo odbornikov, da bi mladim posredovali vrsto pomembnih vrednot. V petek zvečer, ob 18.30 bomo lahko na sedežu Godbenega društva Nabrežina poslušali koncert udeležencev kempa. »Pripravili smo mešan program za vse okuse. Mladi so se preizkusili v različnih skladbah, bodisi preprostejših kot bolj zahtevnih. Občinstvo bo lahko uživalo ob znanih otroških pesmih, koračnicah, pa tudi priredbah risank in sodobnih uspešnic. Skratka: veselo, melodično, mirno in spevno,« je razkril Daniel Grizonič. Program bodo ponovno izvedli septembra v sklopu Slofesta.

Vesna Pahor


Več novic na www.primorski.eu

Vir: Slovenci v sosednjih državah


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo