Razstava o Narodnem domu v Trstu


Avtor: slovenci Datum: 2912 dni nazaj.


Kaj je bil nekoč tržaški Narodni dom, stavba na Ul. Filzi v Trstu, ki so ga 13. julija 1920 požgali fašistični skrajneži in v kateri danes domuje šola za prevajalce in tolmače tržaške univerze? O tem bo od petka pripovedovala stalna razstava v atriju, ki je nastala v sklopu projekta Slovenskega kluba, Narodne in študijske knjižnice ter društva Cizerouno, ki ga je financirala tržaška pokrajina. Odprtje razstave bo v petek, 11. marca, ob 17. uri.

Layout 1

Narodni dom je bil nekoč gledališka dvorana z več kot 400 sedeži in stekleno streho, ki se je delno odpirala. Bil je telovadnica, čitalnica, glasbena šola. V njem sta bili dve restavraciji, kavarna, točilnica, banka, tiskarna, sodobno opremljen hotel Balkan, zasebna stanovanja in pisarne. Njegovo obiskovalci se lahko skupaj spominjajo več kot 600 gledaliških predstav, 134 koncertov, operet in drugih glasbenih prireditev, 95 političnih shodov, 84 predavanj, 69 slavnosti. Narodni dom je med avgustom 1904 in julijem 1920 ustvaril nepregledno število družabnosti in človeških stikov.

Pobudo za stalno razstavo, ki bo pričala o vsem tem, je dal Slovenski klub, ki je želel ovrednotiti 110-letnico odprtja Narodnega doma (1904). Nekdanje politično, kulturno in ekonomsko središče tržaških Slovencev je nastalo po načrtu arhitekta Maksa Fabianija (1865-1962), finančna sredstva zanj pa je zbrala Tržaška posojilnica in hranilnica. V Narodni dom so zahajali tudi predstavniki ostalih narodov, predvsem slovanskih, ki so živeli v takrat največjem pristanišču habsburškega imperija ... vse dokler ni 13. julija 1920 razvejano dejavnost Narodnega doma uničil podtaknjen požar. Fašistični skrajneži so z njim upepelili sodobno opremljene prostore, knjige, glasbila, arhive - ogromen del kulturne dediščine tržaških Slovencev. Na nekdanje življenje, ki se je pretakalo v Narodnem domu, spominjajo le redke fotografije, po zaslugi nekaterih arhivov pa so se do naših dni ohranili številni oglasi, vabila, koncertni listi. Tudi ti bodo od petka na ogled na razstavnih panojih.

Fotografije: Slovenski klub FB, mladinsko.com

slika narodni dom3


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo