Razstava: V obljubljeno deželo – Slovenke v ZDA


Avtor: slovenci Datum: 2714 dni nazaj.


 V Narodni in univerzitetni knjižnici že tradicionalno vsako poletje pripravijo razstavo, povezano z izseljenci. Tokratno pozornost namenjajo Združenim državam Amerike, še danes v ljudski zavesti »obljubljeni deželi«. Z namenom, da ne bomo pozabili njihovega poguma, drznosti in boja s predsodki, predvsem pa njihove vloge pri ohranjanju slovenstva v daljni deželi, predstavljajo zgodbe izseljenk, poznanih in pa tistih nevidnih žensk, ki so običajno potisnjene v ozadje.

Brez naslova

Tudi tam so, tako kot tiste doma, vzdrževale »ognjišče« in skrbele za to, da se je družina zbirala in ohranjala slovenski jezik in kulturo.

Kot tipična izseljenska zgodba je predstavljena zgodba Micke iz Poljanske doline nad Škofjo Loko, ki je po pristanku na Ellis Islandu postala Mary, sledijo ji zgodbe slovenskih pisateljic, žurnalistk, javnih delavk, kmetic in gospodinj, ki so prav vse pustile svoj pečat v slovenski izseljenski zgodovini.

Srečali bomo prve tri Slovenke, ki so odšle v ZDA po zaslugi svojih bratov misijonarjev sredi 19. stoletja: Antonijo pl. Baraga, poročeno Höffern, Polono Pirc, poročeno Noč ter Marijo Trobec.

Predstavljamo dve vidni »Američanki« slovenskih korenin Marie Prisland, ustanoviteljico Slovenske ženske zveze in revije Zarja/The Dawn ter Ano Praček Krasna, eno najbolj znanih Ameriških Slovenk, ki se je po več kot petdesetih letih Amerike nazadnje vrnila v domovino.

Tu so še pišoče Slovenke druge generacije Mary Jugg Molek, Irene Planinsek Odorizzi ter Rose Mary Prosen in pa zaradi različnih razlogov v obljubljeno deželo odseljene pesnice, pisateljice in učiteljice  Milena Šoukal, Katka Zupančič, Angela Gospodarič, Mara Cerar Hull in Josephine Janežič.

Skupaj štirinajst zgodb, ki govorijo o pogumu, želji po boljšem življenju in slovenski srčnosti. Naj tokratno izseljensko zgodbo pripovedujejo ženske.

Razstavo si lahko ogledate v Razstavni dvorani in preddverju Velike čitalnice v Narodni univerzitetni knjižnici NUK od 30. junija do 26. novembra 2016.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo