Regionalna likovna kolonija „Slovenci v Tuzli 2017“


Avtor: U.S. Datum: 2428 dni nazaj.


Likovniki so se zbrali na povabilo slovenske skupnosti v Tuzli in Zveze slovenskih društev v Bosni in Hercegovini „Evropa zdaj“. Srečanje umetnikov sta podprla tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in Gradska uprava Tuzla

Udeleženci likovne kolonije izpred hiše plamena miru

Četrta likovna kolonija je potekala na lepi lokaciji v centru mesta, v Hiši plamena miru v bližini znanega kompleksa slanih jezer Panonika.  Letos je na njej sodelovalo 17 umetnikov, akademskih in ljubiteljskih slikarjev iz BiH,Hrvaške, Kanade in Slovenije.

V Tuzli so bili: Nada Pia Bajlo – Zadar, Hrvaška; Dragan Gačnik – Zenica, BiH; Irena Hribar Schmidt – Ottawa, Kanada; Ismet Hodžić – Maribor, Slovenija; Melada Huseinagić – Tuzla, BiH; Radmila Jeremić Ćurčin – Beograd, Srbija; Borka Jokić – Tuzla, BiH, mentor kolonije; Ivan Kosmos – Split , Hrvaška; Marijana Gregl – Bikar, Sremski Karlovci, Srbija; Stanka Novković – Zagreb, Hrvaška; Zvonko Ostojić – Kakanj, BiH; Tatjana Ratković Bosnić – Banja Luka, BiH; Jelena Šehović – Sarajevo, BiH; Nura Šehović – Sarajevo; BiH, Zlatko Šehović – Sarajevo, BiH; Metoda Turk – Šmarješke Toplice, Slovenija in Vlatko Zimmer – Tuzla, BiH.

Vsi umetniki imajo za seboj dolgoletno delo na področju slikarstva. Razstavljali so na številnih razstavah in sodelovali na različnih likovnih kolonijah.

Likovna kolonija je potekala med 14. in 20. avgustom. Njihova dela so si ogledali številni meščani Tuzle, ki so tudi obiskali umetnike in jih opazovali pri njihovem ustvarjanju. Kolonija se je odvijala v zelo dobrem vzdušju in je po mnenju organizatorjev dosegla svoj cilj, to pa je širjenje kulturnega delovanja in izmenjava izkušenj med umetniki slovenskega porekla iz Bosne in Hercegovine, Slovenije in širše.

Razstava - udeleženci likovne kolonije, župan mesta Tuzla in predsednica

Vsak slikar je na koloniji ustvaril dve sliki, tako da je rezultat dela udeležencev 34 novih slik z zelo različnimi motivi in tehnikami. Vsem pa je navdih nudilo zlasti druženje in skupinsko delo. Vse slike so bile predstavljena na zaključni razstavi.

Na koloniji tudi mladi umetniki

V času likovne kolonije se je odvijala tudi likovna delavnica za otroke. Šest učencev osnovnih šol iz Tuzle je bilo dneva v tesnem stiku s starejšimi umetniki, opazovali so jih pri ustvarjanju in učili se od njih, vse to pod strokovnim vodstvom mentorice kolonije, slikarke Borke Jokić. Tudi njihove slike so bile predstavljene na zaključni razstavi.

Na otvoritvi razstave je nastopil Ženski pevski zbor Slovenske skupnosti Tuzla »Slovenčice«, ki so pod vodstvom dirigentke profesorice Lejle Mulaosmanović in ob spremljavi Mirele Ibrahimović Mehanović na harmoniki meščanom Tuzle, gostom in udeležencem likovne kolonije predstavile delček bogate zakladnice slovenskih pesmi. Razstavo je odprl župan mesta Jasmin Imamović.

Udeleženci kolonije so iz Tuzle odšli zadovoljni, polni vtisov in bogatejši za nova spoznanja. Dogovorili so se tudi, da se spet vidijo naslednje leto. Organizatorji so zato zadovoljni in vse bliže cilju, da bi likovna kolonija  postala tradicionalni kulturni dogodek, ki bi povezoval Slovence v Tuzli, v Bosni in Hercegovini, v regiji in v svetu.


Tekst: Dragica Tešić,  predsednica Slovenske skupnosti Tuzla

Foto: Ljubiša Tešić


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo