Ročno šivana slovenska zastava iz Kanade v koprskem muzeju


Avtor: slovenci Datum: 2745 dni nazaj.


Osrednja knjižnica Srečka Vilharja in Pokrajinski muzej Koper sta v sredo, 16. novembra, pripravila prisrčno svečanost z odprtjem razstave fotografij in dokumentov o osamosvojitveni vojni in obdobju slovenskega osamosvajanja - v počastitev 25-letnice slovenske državnosti.

img_9805

Just Žigante svečano predaja zastavo direktorjema knjižnice in muzeja Davidu Runcu in Luki Juriju.

Na slovesnosti je kanadski Slovenec Just Žigante knjižnici oziroma muzeju predal eno od 130 slovenskih zastav, ki so jih slovenski rojaki sešili v noči pred razglasitvijo samostojnosti. Z njimi so nato naslednje jutro vihrali pred mestno hišo v središču Toronta in izrazili podporo samostojni Sloveniji ter na ta način zbudili veliko pozornosti v kanadski javnosti in pri kanadskih oblasteh. Kanada je bila nato ena od prvih držav, ki so priznale slovensko državnost (15. 1. 1992).
Zastava bo hranjena v Pokrajinskem muzeju Koper, trenutno pa je na ogled tudi v preddverju knjižnice Srečka Vilharja v središču Kopra.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo