Roman Benet in Nives Meroi osvojila vseh 14 osemtisočakov na Zemlji


Avtor: U.S. Datum: 2493 dni nazaj.


O prvem paru, zakoncih Romanu Benetu in Nives Meroi, ki je osvojil vseh štirinajst osemtisočakov na Zemlji, so v sosednji Italiji posneli dokumentarni film. Dokumentarec, spada v okvir posebnih oddaj čezmejne televizije Lynx, v katerega sta vključena deželni sedež italijanske radiotelevizije RAI za Furlanijo Julijsko krajino in Regionalni RTV Center Koper-Capodistria, in bo zato realiziran v slovenski in italijanski inačici.

Nives Meroi, Italijanka iz Bergama in Roman Benet, zamejski Slovenec - živita na Belopeških jezerih - sodita med najuspešnejše plezalske pare v italijanskem in svetovnem alpinizmu. Skupaj sta s t.i. “čistim alpinizmom”  prav pred kratkim osvojila še zadnji,14. osemtisočak. Zagovarjata »pošteno soočenje z goro« in hkrati s samim seboj, zato se na najvišje vrhove sveta vzpenjata brez uporabe dodatnega kisika, brez pomoči višinskih nosačev in vnaprej postavljenih taborov. Vse to je vključeno v dokumentarec "14+1", za scenarij in režijo katerega je poskrbela Vida Valenčič.

Plezata predvsem zase, za svoj užitek, kar potrjuje tudi njun slog, ko skoraj neopazno in brez velikega medijskega cirkusa odhajata na odprave. Zavedata se, da za sedanji čas, nasičen z informacijami, morda tak način plezanja ni pravi. Alpinizem, zlasti himalajizem, je namreč vedno bolj povezan s sprotnim učinkovitim informiranjem. Vse bolj pomembno ostaja, da imaš zveneč projekt, ki ga je treba vnaprej prodati. V današnjih časih nikogar ne zanima, kako, s kakšnimi sredstvi prideš na vrh. Pomembno ga je doseči, nepomembno pa postaja, kako prideš nanj.
Nives in Roman menita, da sta zaradi svojega posebnega načina vzponov na najvišje gore bolj neodvisna in nista pod medijskim pritiskom. Če si s tem obremenjen, je več možnosti, da tvegaš čez rob in izzoveš nesrečo.

Njuna zgodba je prepletena tudi s hudo boleznijo, ki sta jo skupaj premagala. Romana je tik pred vrhom gore Kangchenjunga obšla močna slabost, Nives se je odločila, da sama vrha ne osvoji. Bolezen je bila huda aplazija. Zdravljenje in okrevanje sta poimenovala “vzpon na petnajsti osemtisočak”. Prva transplantacija kostnega mozga ni uspela, druga je bila popoln uspeh.  Zdaj je Roman za medicino  “vzorčni primer”. Zdravljenje in okrevanje je trajalo dve leti. Januarja 2011 so ga drugič presadili, oktobra sta šla v Himalajo na poskusno turo na Mera Peak. Spomladi 2012  pa ponovno na Kangchenjunga.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo