Romana Turina in iskanje slovenskih korenin


Avtor: U.S. Datum: 2141 dni nazaj.


Vsebina oddaje Sotočja, objavljene na 1. programu Radia Slovenija 9. aprila 2018:

Romana Turina, v Trstu rojena filmska ustvarjalka in predavateljica, že vrsto let živi v Veliki Britaniji. Že od nekdaj je čutila posebne vezi s Slovenijo, pred nekaj leti pa je ugotovila, da ima slovenske korenine. O odkrivanju zamolčane družinske zgodovine, filmskem ustvarjanju, Borisu Pahorju in raziskovalnih načrtih, povezanih tudi s Kosovelom, pripoveduje v tokratni oddaji. Filme, v katerih je razkrivala življenjsko zgodbo svoje družine, si lahko ogledate na tej povezavi.

Prizor iz filma Romane Turina Lunch with Family (Kosilo z družino).

Z rektorico reške univerze Snježano Prijić Samaržija se pogovarjamo o lektoratu slovenskega jezika, ki bo prihodnje študijsko leto začel delovati na tamkajšnji filozofski fakulteti. Pomemben bo ne le za krepitev slovenščine, temveč tudi za sodelovanje med profesorji reške in ljubljanske univerze.

Direktorica razvojne agencije Slovenska krajina Andreja Kovač pojasni, kaj pomeni etični turizem, ki ga načrtujejo v Porabju.

Živahno je tudi v Pavlovi hiši v Pótrni, kulturnem središču Slovencev na avstrijskem Štajerskem. Do sredine julija je tam na ogled razstava Ko nasilje povzroča molčanje, se moramo motiti, ki spominja in opominja na posledice velike vojne, končane pred sto leti. Pridružimo pa se tudi praznovanju 180-letnice folklorne skupine Val Resia.

Sotočja lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo