Ronald M. Šega prejemnik nagrade za življenjsko delo


Avtor: slovenci Datum: 3031 dni nazaj.


Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je nagrado za življenjske dosežke letos podelila nekdanjemu astronavtu Ronaldu Michaelu Šegi za zgledno vodenje in povezovanje pri pospeševanju izobraževanja na mednarodni ravni.

Ronald izvira iz slovenske izseljenske družine. Leta 1974 je diplomiral iz matematike in fizike na Akademiji ameriškega vojnega letalstva, 1975 magistriral iz fizike na Državni univerzi Ohia v Columbusu, 1982 pa doktoriral iz elektroinženirskih znanosti na Državni univerzi Kolorada v Fort Collinsu, kjer je bil več let redni profesor. Objavil je več kot 50 znanstvenih razprav.

Leta 1990 je postal kandidat za astronavta pri vesoljski agenciji NASA, 1994 je prvič poletel v vesolje kot inženir poleta Discovery STS-60 (130 obkrožitev Zemlje, 199 ur v vesolju). Nato je bil koordinator urjenja posadk v vesoljskem sodelovanju ZDA in Rusije. Bil je pilot poveljnik odprave Atlantis STS-76, med katero se je raketoplan 24. marca 1996 združil z rusko vesoljsko postajo Mir (420 ur v vesolju).

Nagrado so podelili v okviru gala dogodka, ki ga je organizirala fundacija ASEF. Fundacija želi s štipendijami pomagati slovenskim študentom in profesorjem v ZDA in obratno, vzpodbuja pa tudi kulturno in gospodarsko sodelovanje.

Vir: Wikipedia, ASEF

Fotografija: wikimediaFacebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo