Rudi Pavšič, dolgoletni predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze


Avtor: U.S. Datum: 1811 dni nazaj.


"Biti Slovenec v Italiji danes pomeni, da moraš že zjutraj ob kavi razmisliti, kaj boš danes storil, da ohraniš slovenstvo."

Predsednik SKGZ Rudi Pavšič (Foto Damj@n)
Predsednik SKGZ Rudi Pavšič (Foto Damj@n)

Rudi Pavšič vodi Slovensko kulturno gospodarsko zvezo - eno od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji - neprekinjeno 22 let. Devetega marca bo vodstvo predal naslednici ali nasledniku. Rudija Pavšiča poznamo predvsem kot neumornega borca za pravice slovenske narodne skupnosti. Oseba, ki je nanj naredila morda največji vtis je kulturnik in narodni buditelj Vilijem Černo, za katerega Pavšič pravi, da je bil zamejski Ghandi, ki je ogromno naredili za Slovence v Benečiji. O tem, kako je danes biti Slovenec v Italiji, pa Rudi Pavšič takole:

»Mislim, da bit Slovenec v Italiji pomeni biti več. Mladi bi rekli, da je danes »figo« biti Slovenec v Italiji, ker znamo več, znamo dva jezika, razumemo dve filozofiji, beremo pesmi v italijanščini in v slovenščini, razumemo globino teh pesmi. Veliko let nismo razumeli, da je to dodana vrednost. Smo menili, da smo šibki del družbe. Verjetno je to malo v značaju Slovencev, da smo vedno potrebovali gospodarja. Ne, ne, mi smo gospodarji, tam kjer smo. In smo dobri gospodarji. In ne bomo odnehali tako hitro.«

Daljšemu pogovoru z Rudijem Pavšiče lahko prisluhnete na zgornji povezavi. V oddaji Odprto za srečanja ga spoznamo tudi kot velikega ljubitelja športa, nekdaj izvrstnega nogometaša, ki danes veliko kolesari. Prevozil je nešteto kilometrov med Gorico, Trstom, Ljubljano in Rimom, a vselej v avtu ali z vlakom. V pogovoru izveste zakaj, pa tudi o tem, kaj bo Rudi Pavšič počel po devetem marcu.

Barbara Kampos,

SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo