S prenovljenim domom Korotan bo Slovenija na Dunaju še bolj prisotna


Avtor: U.S. Datum: 2621 dni nazaj.


Slovenski dom Korotan je iz študentskega doma za koroške Slovence postal študentski dom za vse Slovence, kulturno središče slovenstva na Dunaju in hotel za turiste z vsega sveta.

V Korotanu organizirajo številne kulturne prireditve - za Slovence, Avstrijce in druge obiskovalce.

V Korotanu organizirajo številne kulturne prireditve - za Slovence, Avstrijce in druge obiskovalce. Foto: Martin Metelko

Hotel in študentski dom Korotan na Dunaju so na pobudo patra Ivana Tomažiča ustanovili leta 1966 zlasti zato, da so v njem lahko bivali slovenski študentje z avstrijske Koroške. Leta 1995 so ga pod vodstvom slovenskega arhitekta Borisa Podrecce prenovili.

Korotan je po tem, ko je zašel v finančne težave zaradi dolgov ob prenovi, iz rok Celovške Mohorjeve družbe leta 2009 kupila Republika Slovenija, saj je ustanovo prepoznala kot ključno točko za slovensko manjšino na Dunaju in središče političnega, medijskega in kulturnega dogajanja v Avstriji.

Mohorjeva družba kot pooblaščena upraviteljica Korotana in podjetje Korotan kot lastnik hiše sta s pomočjo urada za Slovence v zamejstvu in po svetu po več kot 20 letih prenovila vse sobe in kulturni center. Prenovljeni prostori omogočajo tudi krepitev kulturne dejavnosti, ki je zelo pomembna zaradi priložnosti, ki jih ponuja lokacija v središču avstrijske in ene pomembnejših evropskih kulturnih prestolnic.

Korotan že 25 let vodi Anton Levstek. Pogovor z njim lahko preberete na strani SiolNET.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo