Šeligova nagrada Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu


Avtor: slovenci Datum: 2795 dni nazaj.


Nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je ob nocojšnjem zaključku 46. tedna slovenske drame (TSD) v Kranju prejel Rok Vilčnik - gre za Ljudski demokratični cirkus Sakešvili. Šeligova nagrada je pripadla Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu, nagrada za življenjsko delo na področju teatrologije pa Vasji Predanu.

Foto: Daniel Novakovic/STA

Trst. Foto: Daniel Novakovic/STA

Petčlanska strokovna žirija s predsednico Matejo Pezdirc Bartol in člani Rokom Andresom, Tatjano Ažman, Vesno Pernarčič in Gašperjem Troho je v rekordni konkurenci 86 novih slovenskih dramskih besedil za najboljšega izbrala Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja Roka Vilčnika, ki je Grumovo nagrado prejel tudi že leta 2000 in 2008 za besedili To in Smeti na luni.

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili nadaljuje žlahtno tradicijo slovenske drame absurda v njeni ludistični varianti. Gre za iskriv in duhovit tekst, ki se nenehno poigrava z bralčevo recepcijo ter za luciden prikaz družbe in njenih oblastnih razmerij, ugotavlja žirija. Besedilo pa je že rezervirano za uprizoritev, je pojasnil Vilčnik, ki mu nova Grumova nagrada pomeni "veselje in potrditev na poti pisanja te posebne literarne zvrsti, ki se ji reče dramatika".

Žirija je letos izbrala tudi najboljšega mladega dramatika. V konkurenci petih besedil je slavila Pia Vatovec z delom Zimske radosti. Kot je dejala, je nagrada prišla ob zelo primernem času, ko je na težavnem prehodu iz študija preiti tudi v poslovni svet, kar je na tako majhnem trgu posebej težko, nagrada pa pomeni lepo spodbudo.

Prvič je na festivalu svoje stanovske nagrade podelilo Društvo gledaliških kritikov in teatrologov. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo je prejel Vasja Predan za več kot pol stoletja trajajoče dejavno in poglobljeno spremljanje slovenskega gledališkega, literarnega in kulturnega dogajanja. Predan, ki se je spomnil svojega poznanstva s Kraljem, je bil posebej počaščen, da mu je pripadla nagrada, poimenovana po tem, njemu najljubšemu teatrologu.

Priznanje za kritiške in teatrološke dosežke v zadnjih dveh letih je medtem pripadlo Primožu Jesenku za obsežno, temeljito in večplastno strokovno monografijo Rob v središču: izbrana poglavja o eksperimentalnem gledališču v Sloveniji 1955-1967.

Za najboljšo tekmovalno predstavo 46. tedna slovenske drame je strokovna žirija s predsednico Marino Milivojević Mađarev in članicama Zalo Dobovšek ter Niko Leskovšek izbrala uprizoritev Cankarjevih Hlapcev v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in režiji Sebastijana Horvata.

Gre za strateško domišljeno uprizoritev, ki nenehoma prebija horizont pričakovanja publike, preizprašuje zaciklanost našega političnega položaja, izziva upogljivost našega nacionalnega karakterja in načenja temelje arhetipom slovenstva, je ob podelitvi nagrade izpostavila žirija.

"Vsako priznanje je seveda zelo dobrodošlo in prijetno, za naše gledališče pa še posebej, saj deluje v posebnih okoliščinah kot slovensko gledališče v Italiji in se mora prilagajati normam enega in drugega gledališkega sveta, kar ni enostavno," je dejala predsednica upravnega odbora Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Breda Pahor.

Publika, ki je izbirala med vsemi predstavami festivala, je medtem najvišjo oceno prisodila interaktivni absurdni komediji Tjaše Ferme Divji otrok v mestu v izvedbi newyorških PopUp Theatrics in The Secret Theatre.

Na vseh dogodkih na 46. TSD, ko je bil Kranj 14 dni središče slovenske gledališke umetnosti, so našteli okoli 2500 gledalcev. Zvrstilo se je 17 predstav, potekale pa so tudi bralne uprizoritve, strokovna srečanja, okrogle mize in delavnica dramskega pisanja.

Direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je festival ocenila za izjemno uspešnega in odmevnega. "Naša želja za naprej pa je, da bi politiki imeli toliko razuma, da se sredstva za festival, ki je tako pomemben ne le za nacionalno dramatiko ampak tudi za slovenstvo, ne bodo zmanjševala," je sklenila.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo