Skupina Laibach v Severni Koreji vzbuja veliko pozornosti v ZDA


Avtor: U.S. Datum: 3059 dni nazaj.


laibach-slovenci-izseljenci

Ameriški mediji so te dni polni člankov o avgustovski turneji skupine Laibach v Severni Koreji, kar je opazil tudi komik John Oliver ter se na to temo pozabaval v svoji komični oddaji televizije HBO. To je vsekakor dobra reklama za Laibach.

Nekdanji sodelavec Jona Stewarta v oddaji Daily Show, ki Američane razen s humorjem navdušuje tudi s svojim angleškim naglasom, se je vprašal, kaj podariti državi, ki ima vse, za njen 70. rojstni dan. Severna Koreja 15. avgusta praznuje dan osvoboditve korejskega polotoka izpod japonske kolonialne vladavine. Diktator Kim Jong Un se je odločil, da bo omogočil prvi nastop tuje rock skupine v državi.

"Če je še ne poznate, pa prisluhnite tej veseli praznični glasbi, ki jo bodo poslušali Korejci," je napovedal Oliver in zavrtel video pesmi Laibachov o razpadajoči Evropi z naslovom Eurovision.

"Morda se zdi to čudna izbira, toda človek razume, zakaj je Kim navdušen, ko si nato ogleda video Tanz mit Laibach," je napovedal Oliver in prikazal video s korakajočimi okostnjaki. "To je njegov odgovor na vprašanje, kje se vidi čez pet let. Če bo vse po sreči, bo vodil vojsko okostnjakov," se je pošalil Oliver.

Komik je pojasnil, da Laibache nekateri obtožujejo fašizma in odgovor skupine je, da so toliko fašisti, kot je bil Hitler slikar. Oliver iz tega potegne logičen sklep, da torej so fašisti, vendar ne najbolj uspešni.

Oliverja je najbolj navdušila napoved skupine, da bo v Severni Koreji izvedla tudi priredbo pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Še posebej se veseli interpretacije pevca Milana Frasa.

Oliver je prikazal odlomek iz Laibachove priredbe pesmi Sympathy for the Devil. "Sedaj smo dobili odgovor na vprašanje, kaj dobimo, če imamo Freddija Mercuryja ujetega v votlini, ko je požrl žabo in jo skuša izpeti na površje".

Koncerta v okviru turneje Dan osvoboditve (Liberation Day Tour bosta 19. in 20. avgusta v prestolnici Pjongjang. Skupina Laibach naj bi se zavzemala za ponovno združitev obeh držav, Severne in Južne Koreje.

Avtor članka: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo