Slavko Pregl pri Slovencih v Črni Gori


Avtor: U.S. Datum: 2492 dni nazaj.


V času od 9. do 11. junija 2017 se je v Podgorici na povabilo Društva Slovencev v Črni gori »Vida Matjan« mudil pisatelj Slavko Pregl. Pobudnik obiska je bil prevajalec Nikolle Berishaj, ki vodi dopolnilni pouk slovenščine v društvu, obenem pa je Preglov mladinski roman Geniji brez hlač prevedel v albanščino in srbščino.

Literarno srečanje z slovenskim pisateljem je bilo prvo take vrste, udeležilo pa se ga je približno 50 ljudi v Kulturnem centru v središču Podgorice. Po nagovoru ambasadorja R Slovenije v Črni gori, gospoda Mitje Močnika, in pozdravu predsednika društva, gospoda Igorja Kralja, je o svojem delu, položaju knjige v Sloveniji, Društvu slovenskih pisateljev, o Bralni znački, o položaju avtorjev ter knjižničnem sistemu v Sloveniji na vprašanja Nikolle Berishaja odgovarjal Slavko Pregl. O knjigi Geniji brez hlač pa je zelo poglobljeno spregovoril vodilni literarni kritik Vlatko Simunović iz Podgorice. Srečanju je sledilo druženje z obiskovalci srečanja.

Slavko Pregl je obiskal tudi prostore društva Vida Matjan in jim ob tej priložnosti izročil več deset izvodov knjig, ki so jih posebej za to priložnost pripravili na Bralni znački. Šlo je predvsem za knjige iz zbirke »zlata bralka, zlati bralec« in Rastem s knjigo ter slikanice za prvošolčke, med njimi tudi več izvodov Prešernove Zdravljice. Z predsednikom društva Igorjem Kraljem sta bila tudi gosta v jutranjem programu komercialne televizije TV 777 in govorila o Društvu »Vida Matjan«, o položaju pisateljev v Sloveniji ter o ustvarjalnem delu Slavka Pregla.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo