Slavoj Žižek: Slovenci v Italiji bolj simpatični kot tisti v Sloveniji


Avtor: U.S. Datum: 2361 dni nazaj.


V Lignanu so podelili letošnje nagrade Hemingway, med prejemniki je bil tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. V soboto je predstavil svojo zadnjo knjigo, ki je pri založbi Ponte alle Grazie izšla z naslovom Il coraggio della disperazione (Pogum obupa) in izkoristil priložnost, da je spregovoril o nekaterih aktualnih svetovnih problemih, kot je priseljenstvo.

Podelitev nagrade Hemingway Slavoju Žižku.

Podelitev nagrade Hemingway Slavoju Žižku. Foto: http://www.premiohemingway.it/

V intervjuju novinarki RAI Valentini Oblak je Žižek povedal, da ne ve, če je dobil nagrado Hemingway kot Slovenec in da se ne čuti kot Slovenec, kar sicer ni uperjeno proti Sloveniji. "Na ta način lahko veliko več naredim dejansko za Slovenijo. Če bi se šel direktno nekega propagandista Slovenije, to ne bi nobenega zanimalo. Paradoks je: če ne misliš, kaj to lahko pomeni za Slovenijo, boš zanjo naredil veliko več kot če se greš poceni nacionalizem," je prepričan Žižek. Novinarki je povedal, da so mu Slovenci, ki živijo v Italiji, skoraj bolj simpatični kot tisti, ki živijo v Sloveniji. "Vi ste tisto, o čemer sem govoril v Lignanu, ste ovira in hkrati razlog, vi ste na nek način bolj Slovenci kot Slovenci v Sloveniji," je še za Radio Trst A in slovensko televizijo RAI povedal filozof.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo