Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje


Avtor: U.S. Datum: 2097 dni nazaj.


V hotelu Alba apartmajskega naselja Croatia v Sv. Filipu in Jakovu pri Zadru so v petek, 19. maja 2018, s kulturno umetniškim in zabavnim programom svečano odprli razstavo del, nastalih na štiridnevni, 11. likovni koloniji Maj 2018 Turanj, na kateri se je letos zbralo rekordno število umetnikov.

Minister Gorazd Žmavc v prijetni družbi. Foto: Velimir Brkić

"Likovna kolonija umetnikov iz Slovenije in Hrvaške je eden od pozitivnih primerov za izboljšanje obstoječega stanja in še boljšo povezanost z drugimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, v inozemstvu in v matični domovini," je povedal Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenska društva so mlada društva, ustanovljena po osamosvojitvi Republike Slovenije in Republike Hrvaške. "Posebej želim pohvaliti njihove napore da ohranjajo in promovirajo slovensko kulturo, jezik in identiteto v svojih lokalnih skupnostih," je poudaril minister Žmavc, s katerim je bil na otvoritvi razstave tudi Rudi Merljak, državni tajnik v njegovem ministrstvu.

Prisotni so glasno ploskali pesmim v izvedbi KUU Maslina Turanj. Foto: Velimir Brkić

V priložnostnem programu je nastopila Folklorna skupina KUU „Maslina“ iz Turnja, ki ji predseduje Jovita Pirović, in KUD Trio Vetrnica iz Gorišnice v Sloveniji, ki ga vodi Konrad Kostanjevec. Adica Dobrić Jelača je zapela Kje so tiste stezice. Z recitalom svojih pesmi sta se predstavili Andreja Malta in Marija Ivoš, obe članici „Lipe“.

V organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar se je v koloniji zbralo 14 slikarjev oziroma umetnikov iz društev Slovencev: Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković („Slovenski dom“ Zagreb), Ivan Kosmos („Triglav“ Split), Vesna Papac („Slovenski dom“ Karlovac), Neva Pibernik Stančić in Vesna Jelinčić ( „Istra“ Pula), Jože Arzenšek (Turanj), Pia Bajlo , Majda Radović,( „Lipa“ Zadar), Zrinka Majica (Sveti Filip in Jakov) in voditeljica kolonije Marija Ivoš („Lipa“ Zadar). Pridružile so se Boža Jambrek in Kristina Engel iz Novega mesta in Metoda Turk iz Šmarjeških toplic.

Adica Dobrić Jelača in Marija Ivoš. Foto: Velimir Brkić

Program kolonije in predstavitev slikarjev je vodila prof. Marija Ivoš. Gostitelj umetnikov je bil Jože Arzenšek, ki v Turnju živi od leta 1983 z ženo Ružo.

Umetniki so v svojih delih presenetili z različnimi pristopi, predvsem v figuralnih temah na zadano temo: obale-ljudje-morje.

Likovne umetnike je predstavil Ivan Kosmos, udeleženec vseh dosedanjih kolonij. Foto: Velimir Brkić

"Ta kolonija od začetka, pred več kot desetimi leti, bistveno prispeva k turistični in kulturni ponudbi tega kraja," je povedala Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističnega urada občine Sv. Filip in Jakov.

Likovna kolonija se že tradicionalno odvija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar pod pokroviteljstvom Turističnega urada Očine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti pod pokroviteljstvom Mesta Zadar in Zadrske županije, s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vlade Republike Slovenije, Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške in Občine Sveti Filip in Jakov.

Trio Vetrnica je pel tako slovenske kot hrvaške pesmi. Foto: Velimir Brkić

Slovesna otvoritev razstave 11. Mednarodne likovne kolonije Maj 2018 Turanj se je končala s pogostitvijo v prijetnem druženju ob domačih napevih Tria Vetrnice iz Gorišnice.

Darja Jusup


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo