Slovenci iz Črne gore se v Novem mestu učijo slovenščine


Avtor: U.S. Datum: 3179 dni nazaj.


-4786887

Šest srednješolcev in študentov iz črnogorske Podgorice se je v tednu od 5. do 12. julija 2015 mudilo na mladinskem taboru v Novem mestu. Gre za mlade člane Slovenskega društva Vida Matjan iz Podgorice, ki združuje okoli sto Slovencev in generacij njihovih potomcev iz vse Črne gore.

V Novem mestu jim je gostiteljska organizacija Društvo za razvijanje prostovoljnega dela pripravila pester program: vsak dan dopoldne so se pod mentorstvom Liljane Mitić učili slovenskega jezika, nato pa so se pridruzili vrstnikom-prostovoljcem pri izvedbi poletnih ustvarjalnih delavnic za otroke. Ob popoldnevih so spoznavali naravne in kulturne znamenitosti Dolenjske, zvečer pa so se udeležili športnih aktivnosti.

Mladinski tabor, ki poteka ob podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, za člane črnogorskega slovenskega društva pomeni prvo organizirano potovanje v domovino. Društvo, ki so ga ustanovili pred petimi leti z namenom športnega, rekreativnega in kulturnega udejstvovanja, v zadnjem času svoje napore usmerja tudi v aktivnosti za mlade. V Črni gori še nimajo podpore Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pri organizaciji dopolnilnega pouka slovenskega jezika kot v ostalih državah na območju nekdanje Jugoslavije, zato so takšne aktivnosti pomemben korak k ohranjanju znanja materinščine.
Tina Cigler
koordinatorka projektov


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo