Nova vas na Blokah je sredi julija gostila folklorno skupino Mladi glas Planika iz Toronta, ki je bila v tem mesecu na turneji po Sloveniji. Ob Ansamblu Saša Avsenika se je pred domačim občinstvom zavrtelo 30, od skupno sto članic in članov, starih med 16 in 27 let.

Plesna skupina Mladi glas Planika že 42 let skrbi za ohranjanje slovenske folklore in glasbe v Torontu v Kanadi, kjer tesno sodeluje s slovensko Župnijo Brezmadežne. Ustanovljena je bila leta 1974 kot del slovenske dramske skupine, ki je delovala v okviru Slovenskega kulturnega centra pri Župniji Brezmadežni v Torontu. “Voditelji in koordinatorji so si vsa leta prizadevali za ohranjanje slovenske tradicije ter navduševali drugo in tretjo generacijo kanadskih Slovencev za slovensko folkloro,” je povedala voditeljica Nancy Grdadolnik Kajin. “Ples, glasba in banketi nas povezujejo, kar nam veliko pomeni. Dokler bomo slovensko izročilo prenašali na naslednje generacije, toliko časa bomo še imeli slovensko folkloro, gledališče in cerkev.”

Kot pravi Grdadolnik Kajinova, plesalci vadijo v cerkveni dvorani v Torontu, veliko pa gostujejo tudi drugod po Kanadi, predvsem v slovenskih društvih, vabijo pa jih tudi Kanadčani.

“Z veseljem jim pokažemo slovensko folkloro,” pove sogovornica, ki sodi v prvo generacijo slovenskih izseljencev v Kanado. “Mama je iz Lenarta na Štajerskem, ata iz Šentjošta na Gorenjskem, mož in njegovi starši pa iz Bele krajine,” pojasnjuje. S folklorno skupino Mladi glas je v Sloveniji petič, medtem ko je bila sama tu že vsaj dvajsetkrat. “Slovenija je moj drugi dom,” pravi in dodaja, da so denar za turnejo zbrali po slovenskih društvih v Kanadi, pomagal pa jim je tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. “Letalske vozovnice in nakup narodnih noš smo financirali sami,” pove Grdadolnik Kajinova.

Rojaki iz Toronta so v Sloveniji so turneji dva tedna, plešejo po vsej Sloveniji, spoznavajo domovino svojih staršev in starih staršev, ki se je, kot pravi Nancy Grdadolnik Kajin, močno spremenila in razvila kot dežela. “Odkrivali bomo bogastvo slovenske tradicije in kulture ter poglobili znanje slovenskega jezika in dediščine,” pove sogovornica, ki sicer odlično govori slovensko.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Slovenci iz Kanade zaplesali v osrčju Notranjske