Slovenci iz Novega Sada v Oplotnici pod Pohorjem


Avtor: U.S. Datum: 2535 dni nazaj.


Moja domovina 2017

Društvo Slovencev Kredarica iz Novega Sada je od 24. do 26.junija 2017 v okviru projekta Moja domovina 2017, ki ga je podprl Urad za Slovence po svetu, gostovalo v Oplotnici v Sloveniji.

Foto: Đorđe Veselinov

Skupaj s KUD Oplotnica so v nedeljo, 25. junija, v cerkvi sv. Barbare gostje iz Srbije pripravili proslavo ob Dnevu državnosti republike Slovenije. V programu so sodelovali odrasli učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika, kulture in tradicije pod mentorstvom učiteljice Rut Zlobec in MePZ DS Kredarica pod vodstvom dirigentke Dunje Huzjan. Prikazali so film o nastanku društva z naslovom "DS Kredarica 1997-2017 - Prvih dvajset let", ki ga je podprl Nacionalni svet slovenske manjšine v Srbiji. V bogatem in zelo čustveno obarvanem programu, ki je slavil domovino, so sodelovali pevski zbori iz Oplotnice in okoliških krajev, in sicer ŽPZ KUD Oplotnica, MoPZ KUD Oplotnica, ŽPZ DU Slovenske Konjice, MoPZ Adolf Tavčar, MoPZ Ivo Štruc in MPZ Strune. Scenarij prireditve je pripravil Stanko Horvat iz KUD Oplotnica. Organizacijo gostovanja je vodil Đorđe Veselinov v imenu DS Kredarica, v imenu Občine Oplotnica pa so projekt podprli župan Matjaž Ortar, predsednik KUD Oplotnica Jakob Sadek, predsednica ŽPZ KUD Oplotnica Berta Nemec in Stanko Horvat, ki so tudi pripravili in vodili sprejem z ostalimi sodelujočimi. Medijsko spremljavo je vodil Bojan Sinič, direktor in glavni in odgovorni urednik tednika Panorama iz Slovenske Bistrice.

Osnovni namen projekta Moja domovina je negovanje jezika, kulture in tradicije ter povezovanje Slovencev izven domovine s Slovenci v domovini ter krepitev medsebojnih vezi. To so dosegli s proslavo. Še enega od ciljev, spoznavanje kulturnozgodovinskih znamenitosti,  so dosegli z vmesnima postankoma v Ptuju in Mariboru ter ogledom Oplotnice in okolice. Programu je sledilo pristno medsebojno druženje.

Urad za Slovence po svetu je skupaj z DS Kredarica podprl vsebinsko bogat projekt, ki Slovencem na obeh straneh veliko pomeni, saj krepi pozitiven odnos in oživlja ponos do "Moje-naše samostojne domovine Slovenije". 

Besedilo: Elza Ajduković
Foto: Đorđe Veselinov


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo