Slovenci na českem festivalu Stranou


Avtor: slovenci Datum: 2732 dni nazaj.


Praga - V Pragi se je končal mednarodni festival Evropski pesniki v živo, ki že deveto leto namenja veliko pozornosti tudi slovenskim ustvarjalcem. Festival je ponujal program od 7.do 11. junija. Odvijal se je na različnih prizoriščih in v več krajih, kjer so nastopali ustvarjalci iz desetih držav - Češke, Slovenije, Avstrije, Slovaške, Hrvaške, Belorusije, Srbije, Poljske, Italije in Francije.

Prireditelj festivala Evropski pesniki v živo je avtorsko združenje Stranou/Ob robu. Prvi praški del programa je bil literarno-glasbeni, potekal pa v Knjižnici Václava Havla. Že tam so med knjižnimi novostmi predstavili češki prevod haikujev Primoža Reparja v prevodu Aleša Kozárja.

Od slovenskih avtorjev so v izvirniku in češkem prevodu slišati tudi pesmi Cvetke Lipuš, letošnje nagrajenke Prešernovega sklada, poezijo Tanje Petelinek, nato še pesmi Urške Kramberger, ki je lani bila najboljša avtorica vsedržavnega srečanja mladih pesnikov in pisateljev, znanem že več kot deset let, kar nosi ime Urška in ga že več kot tri desetletja prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Slovenje.

Zaključno srečanje Urške je vsako jesen v Slovenj Gradcu. V slovenskem jeziku in prav za festival pripravljenih čeških prevodih pa bodo seveda predstavljene tudi pesmi Esada Babačiča, Primoža Reparja ter Andreja Brvarja, letošnjega dobitnika Prešernove nagrade.

Vir: Peter Kuhar


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo