Slovenci na Hrvaškem so se družili v Istrskih toplicah


Avtor: U.S. Datum: 1592 dni nazaj.


Med izzivi društev bo tudi v prihodnje vključevanje mladih ter povezovanje obeh držav z različnimi dogodki in projekti.

Srečanje slovenskih društev na Hrvaškem je namenjeno povezovanju slovenske narodne skupnosti, izmenjavi izkušenj, pa tudi težav, s katerimi se soočajo.

Slovenska pesem v izvedbi pevskega zbora Encijan iz Pulja je odmevala na srečanju vseh slovenskih društev na Hrvaškem. Že šestnajsto leto je to priložnost za spoznavanje, izmenjavo mnenj in tudi krepitev sodelovanj, pravi predsednica Zveze slovenskih društev, Barbara Riman:

"Hrvaška
je razvejana država in zato je izjemno težko intenzivno sodelovati med društvi v Istri z društvom v Osijeku, Dubrovniku ali Splitu. To je za nas posebna priložnost, da se zberemo
."

Skupno je dejavnih petnajst slovenskih društev, lani so zaprli društvo v Šibeniku:

"Žal zaradi premajhnega števila članov. Vsa slovenska društva se financirajo predvsem iz hrvaškega in slovenskega proračuna, denarna sredstva pa so bila premajhna, da bi društvo lahko nadaljevalo svoje delovanje."

Za člane je srečanje izjemno pomembno, pravi Silvester Kmetič iz Slovenskega doma iz Zagreba, kjer se pripravljajo na praznovanje 90-letnice društva:

"Razen uradnih sestankov, ki jih imamo in dogajanj, to je ena neuradna priložnost, ko se lahko združimo."

Cveto Šušmelj iz društva Triglav v Splitu:

"Dobimo novo energijo za naše delovanje, za naše poslanstvo slovenstva na Hrvaškem."

Veleposlanik Slovenije na Hrvaškem Vojislav Šuc je poudaril povezanost društev in pomen, ki ga imajo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture:

"Po prevzemu funkcije veleposlanika je nekako tudi simbolično, da sem prav to mojo prvo aktivnost pričel s tem srečanjem slovenskih kulturnih društev. To ni le priložnost, da spoznam težave in probleme ter način delovanja, temveč tudi ljudi, ki to vodijo."

Med izzivi društev bo tudi v prihodnje vključevanje mladih ter povezovanje obeh držav z različnimi dogodki in projekti. Med temi je tudi razstava Slovenci na Hrvaškem.

Avtor: Tjaša Lotrič, vir: Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo