Slovenci na Malti dobili ‘svojo’ restavracijo


Avtor: U.S. Datum: 1996 dni nazaj.


Člani Društva Slovencev na Malti ‘’Vitez’’ so se prvič skupaj srečali na Gozu, kjer je Štajerec Matijas s svojo ekipo nedolgo nazaj odprl balkansko restavracijo.

Matijas Kirly, vodja restavracije Balkan Chef

Po več kot uspešnem martinovanju in uradni otvoritvi društva leta 2017, ki je potekalo na severu otoka Malta v Buggibi, je bilo potrebno za praznovanje prve obletnice organizirati nekaj novega. Odločitev je padla že meseca maja, ko se je na pikniku slovenske izseljenske skupnosti prvič pojavila skupina Slovencev iz Štajerske. Eden od njih, Matijas, je med spoznavnim pogovorom povedal, da s svojimi prijatelji in družino na Gozu, manjšem od dveh največjih otokov, odpira restavracijo, kjer bodo na jedilniku prevladovale dobrote iz žara. ‘’Moja želja je, da bi imel lokal z balkansko hrano v Kostariki, vendar pa ga bomo najprej odprli na Gozu,’’ je takrat dejal Mariborčan. ‘’Vem, da je dobro hrano iz žara tukaj težko dobiti, zato verjamem, da bomo uspešni.’’ V zbrani druščini se niso mogli bolj strinjati, zato je beseda hitro dala besedo in jeseni se je bilo potrebno dogovoriti le še o podrobnostih.

Restavracijo Balkan Chef, ki jo je mogoče najti v centru Victorie, je na topel oktobrski večer obiskalo približno 15 Slovencev. Z nekaterimi, ki živijo na Gozu, smo se srečali prvič, kajti pot jih bolj poredko zanese na Malto. Ob tem lahko omenimo, da je Gozo dosegljiv le preko morja, z Malto pa ga povezuje redna trajektna linija. S trajektom je skupaj z ženo prišel tudi g. Nicholas Baldacchino, častni konzul Republike Slovenije na Malti, ki sicer velja za velikega podpornika slovenske izseljenske skupnosti in se rad odzove povabilom na njihove dogodke.

Slovenci na Malti.

Matijas je z ekipo pripravil pijačo dobrodošlice, za prvo jed pa so ponudili odličen pasulj, ki se verjetno bolj poredko znajde na jedilniku slovenskih izseljencev na Malti, čeprav je potrebno omeniti, da se ga na Malti da kupiti.

Za glavno jed večera so si gostje privoščili lepinje, kajmak, ražnjiče, kotlete, čevapčiče, pečeno papriko, šopsko solato in podobno, vendar pa to še ni bilo vse – posebej za to priložnost je na Malto iz Slovenije pripotovala vreča kostanja. Lastnik restavracije je pojasnil, da ga je namočil v vodo, med peko na za to prirejenem žaru pa ga je na začudenje zbranih začel polivati s pivom. ''Čuj ti, ali veš, da to niso čevapčiči?'' je hudomušno pripomnil eden od gostov, vendar pa ga je lastnik restavracije hitro pomiril: ''Nea se sekirat, kostanji bodo takšni, kot morajo bit …'' In res so bili.

Predsednik Društva Jure Rejec je o tem dogodku spregovoril tudi v intervjuju za nacionalni Radio Prvi (prestavite na 20:36 oziroma 23:42), podrobneje o restavraciji in Matijasovi zgodbi pa si lahko preberete tukaj.
Slovenci na Malti bi se radi ob tej priložnosti zahvalili Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je omogočil to srečanje.

Jure Rejec,

Društvo Slovencev na Malti ''Vitez''


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo