Slovenci posredno vplivamo na populacijo jaguarjev


Avtor: U.S. Datum: 2129 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, ki je bila objavljena 27. aprila 2018 na 1. programu Radia Slovenija.

Časopis Večer je razglasil 100 najbolj vplivnih Slovenk in Slovencev. Na prvih šestih mestih so končali športniki in s športom povezani funkcionarji, prvi politik jem predsednik Pahor na 8. mestu. Težko se je odločiti ali gre za priljubljenost ali za vpliv, vendarle pa lestvica kaže na povezanost naše države s športom in športniki, ki nas v tujini predstavljajo v najlepši luči.

Jaguar.
foto: William Warby / Flickr

Enako lahko zatrdimo tudi za Danielo Rode, biologinjo iz Argentine, ki je s hčerko in možem že en mesec v Sloveniji. Ukvarja se z jaguarji, kaj jo je prineslo k nam, pa v nadaljevanju oddaje. Mojca Delač je pred mikrofon povabila doktorico Nino Boger z Nizozemske, ki se z družino pripravlja na čisto poseben izziv, Slovenijo pa je obiskala tudi učiteljica dopolnilnega pouka Slovenščine Tatjana Bukvič, ki jo je pred mikrofon povabila Lili Brunec.

Daniela Rode je biologinja, ki je že en mesec na obisku v Sloveniji z možen in hčerko. Hčerka obiskuje tečaj Slovenščine, zato bo tu ostala še nekaj mesecev. Mož je znanstvenik in je na enoletnem programu raziskovanja na Biotehnični fakulteti, Daniela pa tukaj opravlja polletno raziskovalno delo. Sicer je zaposlena pri podjetju Fundación Vida Silvestre, ukvarja pa se z ohranjanjem okolja. Njena posebna skrb so jaguarji. Z njo sem se pogovarjal s pomočjo Andreja Rota, ki je intervju prevedel iz Španščine.

Dr. Nina Bógerd skupaj z družino živi na obrobju mesta Haag na Nizozemskem. Pravi, da že od najstniških let rada potuje in odkriva svet, s prav takšno mero zagnanosti in energije pa se loteva mnogih stvari na svoji življenjski poti. Od znanstveno – akademske kariere do športa in humanitarnih aktivnosti. Seveda pa je najprej tudi mama in žena in pred njeno družino je prav v začetku maja posebna dogodivščina. Več in podrobneje pa je dr. Nina Bogerd pripovedovala v pogovoru z Mojco Delač, ki jo je poklicala v deželo tulipanov in mlinov na veter.

V Srbiji po nekaterih podatkih živi blizu 5.000 Slovencev, veliko jih je delo in dom našlo v srbski prestolnici, kjer deluje tudi slovensko društvo Sava. V Beogradu poteka tudi slovenski dopolnilni pouk, ki je zelo dobro obiskan, že nekaj let pa tam poučuje učiteljica Tatjana Bukvič. Med krajšim obiskom Slovenije se je o slovenski šoli v Beogradu s Tatjano Bukvič pogovarjala Lili Brunec.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo