Slovenci so se predstavili v Rimu


Avtor: U.S. Datum: 2599 dni nazaj.


Številni in ugledni gostje so se v četrtek, 12. januarja, v dvorani Alda Mora poslanske zbornice v Rimu udeležili predstavitve zbornika "Una comunità nel cuore dell'Europa - Gli sloveni in Italia dal crollo del muro di Berlino alle sfide del terzo millennio", ki ga je na pobudo Slovenskega raziskovalnega inštituta-SLORI izdala založniška hiša Carocci Editore. Zbornik v italijanskem jeziku ponuja javnosti večinskega naroda bogat pregled slovenske narodne skupnosti v Italiji.
Knjiga obsega tri dele. V prvem je sintetičen opis naše skupnosti, v drugem podrobnejši analitični pregled posameznik tematik kot so kultura, jezik, šolstvo in druga za manjšino pomembna področja, v tretjem pa so zbrana razmišljanja zunanjih opazovalcev, predstavnikov italijanske in furlanske skupnosti v FJK ter slovenske in italijanske v Sloveniji.
Vsebino zbornika sta na rimskem srečanju, ki ga je vodila predsednica paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji Ksenija Dobrila, predstavili njegovi urednici Norina Bogatec in Zaira Vidau. Podpredsednica poslanske zbornice Marina Sereni je v nagovoru ocenila, da gre za kvalitetno publikacijo, ki bo zagotovo koristna tudi parlamentarcem pri odločanju o zadevah, ki se dotikajo tudi slovenske narodne skupnosti. Podobno željo je izrazil veleposlanik Republike Slovenije Bogdan Benko, medtem ko slovenska poslanka v Rimu Tamara Blažina predstavila SLORI in njegovo poslanstvo ter izpostavila nekatere pereče aktualne teme za manjšino, začenši s prizadevanji za zagotovitev parlamentarnega predstavništva v okviru reforme volilne zakonodaje.

Primorski dnevnik

Slovenke iz Italije za govorniško mizo poslanske zbornice v Rimu. Foto: Primorski dnevnik

Slovenke iz Italije za govorniško mizo poslanske zbornice v Rimu. Foto: Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo