Slovenci v Pulju pobudniki 1. otroškega festivala multikulturnosti


Avtor: U.S. Datum: 2378 dni nazaj.


Slovensko kulturno društvo Istra Pulj, je v soboto, 4. novembra 2017, združilo mlade predstavnike narodnih manjšin v Pulju in organiziralo Otroški festival multikulturnosti.

Projekt so zasnovali v želji, da bi mladi skozi medsebojno spoznavanje različnih jezikov in kultur razvili kulturno in nacionalno strpnost. Ni boljše priložnosti, kot je sproščen nastop, polna dvorana, aplavz in prisrčen smeh otrok in mladih in njihovih staršev.

Na začetku festivala so se vsi nastopajoči zbrali na odru.

Na začetku festivala so se vsi nastopajoči zbrali na odru. Foto: SKD Istra Pulj

V programu sta sodelovali dve folklorni skupini in sicer ena iz Peroja, ki deluje v sestavi Društva perojskih Črnogorcev, druga pa iz Galižane, iz Italijanske skupnosti. Obe skupini sta bili opremljeni z narodnimi nošami. Za to priložnost so se otroci, ki obiskujejo pouk makedonskega jezika naučili plesnega koraka in zaplesali v svojih nošah, nato so se izkazali z dvema recitacijama. V programu sta nastopila dva zbora. Iz Osnovne šole Vidikovac so drugošolci z ubranimi glasovi zapeli dve pesmici. Drugi zborček, ki vadi v italijanskem domu kulture v Pulju, je požel še posebno topel aplavz, saj ga sestavljajo v glavnem otroci iz vrtca, ki pa so zapeli prav tako lepo kot tisti večji. Naši, učenci pouka slovenskega jezika, so se pod vodstvom učiteljice Vide Srdoč naučili interpretacijo Župančičeve pesmi Ciciban in čebela in recitirali pesem Žabe, zaključili pa so s Preglovo basnijo Papiga v šoli.

Učitelji materinščine za tri narodne manjšine, slovensko, albansko in makedonsko ter župnik veronauka za srbsko govoreče otroke, so se močno potrudili predvsem z izborom kratkih in zanimivih poezij ter proze in vložili znanje in trud, da so bili njihovi učenci izredno dobro pripravljeni za nastop.

SKD Istra Pulj


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo