Slovenci v tujini se pomena kulture zavedajo še bolj


Avtor: U.S. Datum: 2122 dni nazaj.


Slovenci smo eden izmed redkih narodov, ki praznik kulture praznujemo kot svoj državni praznik. Pomen poezije doktorja Franceta Prešerna je aktualen vedno, kar prej ali slej ugotovi sleherna generacija. Kako pomembna je kultura za narod, morda celo najbolj vedo tisti, ki ne živijo v domovini. Zato smo celotno današnjo oddajo Slovencem po svetu posvetili kulturi, vezivnemu tkivu med ljudmi enega naroda, ne glede na to, kje na našem planetu se trenutno nahajajo.

Prešernov spomenik v Ljubljani. Foto: Tony Bowden

Le kako bi kultura lahko preživela, če je ne bi v kar najlepši luči predstavili mladim? Še toliko bolj, če živijo v tujini, nam je povedala učiteljica dopolnilnega pouka Slovenščine Mira Delavec Touhami, ki v Nemčiji pomen kulture za vzgojo mladih občuti kot poslanstvo. Kako jim predstaviti kulturo, da bi jim bila čim bolj všeč, pa je včasih ne ravno najbolj enostavna naloga, doda.

Ob slovenskem kulturnem prazniku še posebej zaživi slovenska kultura tudi med slovenskimi rojaki v ameriškem Clevelandu. Pa ne le ob Prešernovem dnevu, kulturno bogato dogajanje se vrsti vse leto, je v pogovoru z Lili Brunec povedal lektor slovenskega jezika na clevelandski univerzi Luka Zibelnik, ki je tudi sodelavec tamkajšnjega Slovenskega muzeja in arhiva, aktivno pa letos sodeluje tudi na slovenskem Kurentovanju v Clevelandu, ki je v šestih letih preraslo v pravi kulturno etnološki festival.

V Pragi imajo ta teden počitnice, ki jih poimenujejo kar »pomladanske počitnice«. Kljub temu, je Mojci Delač povedala Helena Poche, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v tem mestu ob Vltavi, da zime letos še ni bilo, jo pa pričakujejo v februarju. Tudi zaradi počitnic pa bodo kulturni praznik obeležili v začetku prihodnjega tedna, na pustni torek.

Morda radijski eter kdaj ne ujame vse slikovitosti in barvitosti, ki ju nosi papir ali ekran, so pa zato še kako povedne besede. Mateja Bizjak Petit, slovenska pesnica, lutkarica in dramaturginja, ki že vrsto let živi in dela v Franciji, z njimi zna objeti. Tja jo je poklicala Mojca Delač, saj je v francoskem mestu Tinqueux te dni znova živahno. Včeraj se je namreč začel že peti sejem otroške in mladinske poezije, ki je edini tovrstni sejem v tej deželi.

Oddajo Slovencem po svetu lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo