Slovenci v Tuzli v pričakovanju božiča


Avtor: U.S. Datum: 2261 dni nazaj.


Slovenska skupnost Tuzla je advent začela z realizacijo projekta „V pričakovanju božiča“, ki je zajel praznovanje Sv. Miklavža in božiča, pomembnih dni v slovenski tradiciji.

„Miklavž-dan otroške radosti“ v Slovenski skupnosti Tuzla.

Za otroke in mladino, majhne in velike učence dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, so pod vodstvom učiteljice Slavice Pavlović pripravili delavnice na temo „Miklavž-dan otroške radosti“. Učenci so se spoznali s slovensko tradicijo, v kateri obstajajo trije dobri skrivnostni možje ki obdarujejo otroke, Miklavž, Božiček in Dedek mraz. Poudarek je bil na Miklavžu. Učenci so pisali spise, risali Miklavža, pripravljali okraske in sladice. Na zaključni slovesnosti, v soboto, 9. decembra 2017, je bilo v prostorih slovenske skupnosti veselo. Priredili so kulturni program, učenci so prebrali svoje spise, recitirali so in peli, razstavili so svoje risbe; najboljšim so razdelili nagrade, za vse so pripravili veselo tombolo. Na samem koncu nam je prišel tudi Miklavž in vsem razdelil darila, saj so vsi bili res pridni in prizadevni pri učenju slovenščine.

Otroci so risali Miklavža.

Po končani slovesnosti je predsednica Dragica Tešić povabila vse na svečani koncert. Ta je potekal v soboto zvečer v koncertni dvorani Bosanskega kulturnega centra v Tuzli pod imenom „V pričakovanju božiča“. Slovenska skupnost Tuzla je želela vsem meščanom podariti koncert, na katerem so skupaj uživali ob zvokih božičnih pesmi. Še enkrat so predstavili bogato slovensko pevsko tradicijo, ki je v Tuzli ne slišijo pogosto.

Na koncertu se je predstavil Ženski pevski zbor „Slovenčice“ pod vodstvom zborovodkinje Lejle Mulaosmanović, ob klavirski spremljavi pianistke Sarah Skopljak, solistka pa je bila Mirela Ibrahimović Mehanović. Prireditev je popestril Mešani pevski zbor „Lege artis“ iz Tuzle pod vodstvom zborovodje Jasmina Hasića in ob klavirski spremljavi pianistke Sarah Skopljak, ter ob spremljavi flavtistke Amine Mahković. Na koncu so vsi skupaj izvedli najbolj znano in priljubljeno božično pesem „Sveta noč“, ki je nastala za božič leta 1818, in sicer v Oberndorfu pri Salzburgu. Žal, na koncertu ni nastopil napovedani „OKTET 9“ iz Celja, ker zaradi snežnih padavin na poti ni mogel priti v Tuzlo. Da bi vse imelo svečani ton, je poskrbel voditelj koncerta, Dušan Tomažič, urednik in voditelj RTV Slovenija iz Maribora.

Skupni nastop pevskih zborov "Slovenčice" in "Lege artis" na koncertu "V pričakovanju božiča.

Pesem nas osrečuje, pesem nas združuje, s pesmijo gradimo mostove prijateljstva katere nihče ne more zrušiti. Ravno zato smo želeli na ta večer podariti meščanom Tuzle božični koncert, drugačen od ostalih, s prelepimi pesmimi v slovenskem jeziku, da so skupaj uživali v zvokih glasbe, ki nas uvaja v božično praznovanje. Sodeč po odzivu številnega občinstva, smo v tem tudi uspeli.

Dragica Tešić

Predsednica Slovenske skupnosti Tuzla


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo