Novinarji strani SiolNET so poiskali nekaj Slovencev, ki živijo v Venezueli. Mnogo njihovih prednikov je iz Slovenije šlo zaradi nevzdržnega gospodarskega položaja, v Venezueli jih je zdaj doletela enaka usoda.

Kaj so povedali lahko preberete TUKAJ.

Josejev sin in trije nečaki so že odšli iz Venezuele.

Josejev sin in trije nečaki so že odšli iz Venezuele. “Kar je žalostno. So emigranti, kot so bili moji starši,” ugotavlja Jose Voglar. Foto: osebni arhiv

Slovenci v Venezueli

V Venezueli ima po zadnjih podatkih, s katerimi razpolagajo na ministrstvu za zunanje zadeve, nekaj manj kot 300 slovenskih državljanov prijavljeno stalno prebivališče, 15 pa začasno. Tja je po drugi svetovni vojni prišlo okrog 650 Slovencev, ocenjujejo pa, da danes v Venezueli živi okoli tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Organizacije

Slovenska skupnost v Venezueli je bila organizirana v društvu Sv. Cirila in Metoda v Caracasu. Društvo je ustanovil pokojni duhovnik Janez Grilc, po katerem se danes imenuje ulica v Caracasu. Njihove aktivnosti so bile v zadnjih letih okrnjene zaradi težavnih finančnih in varnostnih razmer. Kolikor je znano, danes nimajo več rednih srečanj.

Pomoč Slovenije

Je naša država tamkajšnjim Slovencem kako pomagala? “Ne, do zdaj še ne. Če bi se pojavila nedvoumna potreba, pa bi Slovenija posegla po razpoložljivih možnostih za pomoč svojim državljanom v tujini,” odgovarjajo z ministrstva. Diplomatske odnose med Slovenijo in Venezuelo ocenjujejo kot “dobre in brez odprtih vprašanj. Venezuela je poleg Brazilije edina od latinskoameriških držav, ki ima v Ljubljani svoje veleposlaništvo”, dodajajo na ministrstvu Karla Erjavca.

“Slovensko državljanstvo si želim zaradi svojih starih staršev in očeta, ki so bili zame najboljši vzgled odgovornosti, dela, poštenosti, trdnosti in moči. Name so prenašali navade in tradicijo tako čudovite dežele, kot je Slovenija,” pravi Evelyn Javornik John. Foto: osebni arhiv