Slovenci z Nizozemske pri rojakih v New Yorku


Avtor: U.S. Datum: 2062 dni nazaj.


»Vsak je dobrodošel!« zagotavlja ‘padre’, p. Krizolog na spletni strani slovenske župnije v New Yorku. Da je to res, smo se prepričali vroče avgustovske nedelje, ko smo se, slovenski turisti iz Nizozemske, rojakom pridružili pri slovenski maši na Manhattnu.

Obiskovalci iz Nizozemske

Lepo urejena cerkev Sv. Cirila in Metoda je že od julija 1916 živo versko in kulturno središče za Slovence, ki jih je življenjska usoda pripeljala v te daljne kraje. Sedanji rodovi lahko le slutimo, kaj je izseljencem v prejšnjem stoletju po naporni poti prek velike luže pomenil ta varni pristan sredi milijonske množice. Nekateri so se naselili v bližini in so zvesto pomagali graditi župnijsko skupnost, druge je pot za kruhom gnala naprej na zahod. O eni takih usod govori knjiga »Iz Slovenije, z upanjem« rojakinje Marie-Louise Videc iz Nizozemske. Tokrat smo združili prijetno s koristnim: počitnice v New Yorku, z obiskom slovenske maše. Hkrati je bila to priložnost prijaznemu Martinu ...., znanemu p. Krizologu predstaviti omenjeno knjigo, ki opisuje pomembno vlogo njegovih predhodnikov pri sprejemu in pomoči novoprišlekom iz domovine.

Knjiga o slovenskih izseljencih v Ameriko

Kako se je vloga slovenskega dušnega pastirja od takrat spremenila? Množičnega priseljevanja iz Slovenije ni več, tudi župljani so si povečini svoje domove ustvarili daleč od mestnega hrupa na Manhattnu. Kakorkoli daleč že, še vedno radi prihajajo k nedeljskim mašam, po katerih se srečajo in ob domačih dobrotah po slovensko in po angleško poklepetajo. Mesečno skupaj s p. Krizologom prirejajo kulturne prireditve in skupaj praznujejo slovenske praznike. V preteklih desetletjih je vrata morala zapreti vrsta tako imenovanih etničnih cerkva v New Yorku, slovenščina pa je še vedno del družine 42 jezikov, v katerih so maše v tem milijonskem velemestu.

Gospod Gaspari ve vse o izvozu slovenskega pohistva in vina

Dandanašnji so obiski domovine bolj pogosti, vse več je stikov med rojaki, ki bivajo izven Slovenije. To velja tudi za New York - Slovenci iz vsega sveta najdejo pot do slovenske cerkve in izkoristijo priložnost za obisk slovenske maše. V nedeljo, 8. avgusta, so imeli dvojne obiske: poleg slovenskega turističnega obiska iz Nizozemske sta bila pri maši tudi simpatična mladeniča iz Argentine, ki ju je pripeljala teta, pri kateri sta bila na počitnicah. Od kjerkoli že, katerekoli generacije že - pri maši in pri srečanju po njej je bilo vzdušje kot v Sloveniji. Ob kavici in češnjevem zavitku .. spoznali zanimive usode... skupne znance...

Če boste imeli priložnost: pojdite k slovenski maši k... Pa ne le v New York, tudi drugod po svetu se Slovenci zbiramo in bomo veseli obiska rojakov. Kar pobrskajte po internetu!

Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo