Slovenci, zmagovalci »26. Internacionalnih zborovskih svečanosti« v Nišu


Avtor: slovenci Datum: 2788 dni nazaj.


Po oceni strokovne žirije je Komorni zbor Ave iz Ljubljane, ki mu dirigira maestro Marko Vatovec, zmagovalec »26. Internacionalnih Zborovskih svečanosti (IHS) v Nišu«. Ave so dobili nagrado za najbolje izveden program v celoti in priznanje za najbolje izvedene skladbe po izboru. Nastopili so v Letnem gledališču v Trdnjavi, 2. julija, gledalcem pa so se predstavili z izvajanjem petih skladb.

Foto: Siniša Dimitrijević

Foto: Siniša Dimitrijević

V tekmovalnem delu tega mednarodnega dogodka je nastopilo trinajst zborov iz sedmih držav. Slovenci so bili najboljši v konkurenci zborov s Hrvaške, iz Makedonije, Republike Srbske, Turčije, Srbije in z Madžarske. Predsednik letošnje petčlanske žirije je bil skladatelj Zoran Simjanović, ki je povedal, da odločitev ni bila lahka.

Komorni zbor Ave je v Letnem gledališču v Trdnjavi pod vodstvom Marka Vatovca nastopil tretji festivalski večer. Izvedel je pet skladb: Jacobusa Gallusa (Jacob Handl) Quid ploras mulier, Johanesa Brahmsa Wo ist ein so herrlich Volk, Jake Runestada Alleluia, Stevana Mokranjca Sedmu rukovet in skladbo slovenskega avtorja Ambroža Čopija Tiha zemlja.

Prvič v zgodovini »Internacionalnih Zborovskih svečanosti« v Nišu so vsi udeleženci dogodka prejeli miniaturo “Nebeski pevači”, delo arhitekta Ivana Redija. Ta kipec simbolizira usklajenost in odličnost zborovskega petja.

Niške »Internacionalne Zborovske svečanosti« so bienalna prireditev, ki je letos potekala od 30. junija do 3. julija. Prvi festival amaterskih zborov Srbije je bil organiziran v Nišu daljnega leta 1958. Veliki jubilej, 60 let zborovskega petja, pa bo obeležen leta 2018.

Vir: Olivera Sašek Radulović


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo