Slovenec, ki je navdušil novinarje New York Timesa


Avtor: U.S. Datum: 2051 dni nazaj.


Oddajo Slovencem po svetu, ki je bila na 1. programu Radia Slovenija objavljena 6. julija 2018, lahko poslušate tukaj: https://radioprvi.rtvslo.si/2018/06/slovencem-po-svetu-178/

Iz vsebine:

Slavko Baranja in Luka Dončić. Foto: Osebni arhiv Slavka Baranje

Vlade še zmerom nimamo, vreme je še vedno najbolj podobno monsunskemu in nogometno svetovno prvenstvo se nadaljuje. Ko ga bo konec se utegne zgoditi, da bo javnost spet začelo zanimati, kdo in kako bo vodil našo državo v prihodnosti. Ampak do finala je še devet dni in do takrat vam tudi v oddaji Slovencem po svetu ne bomo kvarili razpoloženja z novicami, ki jih kot Godota čakamo že vse od volitev.

Najprej ste slišali, kako je Slavko Baranja pred 20 leti zaradi ljubezni odšel v New York, kjer je pred kratkim spoznal Luko Dončiča in navdušil ameriške novinarje. Obiskali smo 25. tabor izseljenskega društva Slovenija v svetu ter se pogovarjali z mladimi Slovenci, ki so se vrnili domov. Pogovarjali pa smo se tudi Marijo Prelesnik, predsednico slovenskega društva, ki deluje v Ontariu.

Nogomet je del vsakdana Slavka Baranje iz New Yorka, ki je naselje Pušča v Murski Soboti pred dobrimi 20 leti zaradi ljubezni zamenjal za življenje v velikem jabolku. Športnik po duši je bil prisoten na nedavnem naboru severnoameriške košarkarske NBA in tam spoznal Luko Dončiča. Ob tem je tako navdušil novinarja New York Timesa, da je Slavka označil za ambasadorja vseh prebivalcev 2 milijonske države, ki so tisti večer Luki želeli dobro uvrstitev. Enisa Brizani ga je najprej vprašala kako se spominja selitve v drugo okolje oziroma v drugo državo.

Pred 25 leti je novonastalo društvo Slovenija v svetu prvič organiziralo javno tribuno, na kateri so izseljenci po skoraj petdesetih letih predstavili domovini svoje zgodbe. Društvo so ustanovili mladi Slovenci, rojeni v Argentini, ki so se ob osamosvojitvi Slovenije vrnili domov in tukaj tudi ostali. Zadnja leta se trend žal obrača, pravijo, vedno več mladih iz Slovenije odhaja, namesto da bi bilo obratno. Zato so temo letošnjega, že 25. tabora poimenovali Cilj – Slovenija.

Marija Prelesnik živi v Kanadi že pol stoletja. Tja je odšla zaradi dela, si ustvarila dom in družino, Slovenije pa ni nikoli pozabila. Dejavno se je že kmalu po prihodu vključila v slovensko skupnost, zdaj je že več let tudi predsednica slovenskega društva, ki deluje v Ontariu. Z Marijo Prelesnik se je pogovarjala Lili Brunec.

Še nekaj kratkih novic:

Državna sekretarka dr. Aleksandra Pivec se je 2. julija 2018 udeležila slavnostnih otvoritev 13. Mladinske poletne šole slovenskega jezika in 37. Poletne šole slovenskega jezika v Ljubljani. Izjemno razveseljivo je dejstvo, da Poletni šoli vzbujata veliko zanimanje za učenje slovenskega jezika in preživljanje počitniškega časa v Sloveniji. Udeleženci Mladinske poletne šole prihajajo iz 24 držav ter tvorijo skupino 145 mladih od 12 do 18 let. O obeh poletnih šolah bomo poročali tudi v prihodnjih oddajah.

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sredo, 27. junija 2018, dr. Antonu Jurgetzu podelil priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za njegovo dolgoletno prizadevanje za povezovanje nemške dežele Bavarske s Slovenijo. Dr. Jurgetz je priznanje prejel v Cirkulanah, njegovi domači občini, ob navzočnosti tamkajšnjega župana Janeza Jurgeca


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo