Slovenec na evropskem nogometnem prestolu


Avtor: slovenci Datum: 2808 dni nazaj.


Atene - Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga.

 

Grcija, Atene. Izredni kongres evropske nogometne zveze (Uefa), na katerem so izvolili Aleksandra Ceferina za novega predsednika. Novi predsednik Uefe Aleksander Ceferin. Foto: ANA-MPA/STA

Grcija, Atene. Izredni kongres evropske nogometne zveze (Uefa), na katerem so izvolili Aleksandra Čeferina za novega predsednika.
Foto: ANA-MPA/STA

Čeferin, ki ga čaka dvoinpolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je tako postal sedmi predsednik Uefe.

Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

"Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name," je takoj po izvolitvi dejal 48-letniČeferin.

Poraženec van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. "Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo," je povedal 68-letni van Praag.

Ta je v nagovoru izpostavil gradnjo mostov in tudi svoje izkušnje. Zavzemal se je za omejitev starosti predsednika na 75 let ter na največ 12 let predsedniškega mandata. Na drugi strani je Čeferin bolj kot "gradnjo mostov" izpostavil gradnjo igrišč in prihodnosti za mlade. Prav tako je poudaril, da se bo trudil biti najbolj odprt, transparenten in dostopen predsednik v 62-letni zgodovini Uefe. Tudi on se zavzema za omejitev mandatov, a o tem, kakšne bodo te omejitve, je poudaril, se bo najprej pogovoril z vpletenimi.

Na kongresu, ki ga je s poslovilnim govorom začel Platini, so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo