Slovenija brez meja, 1. november 2018


Avtor: U.S. Datum: 1984 dni nazaj.


Priznani slovenski pisec besedil za narodno-zabavne ansamble Franci Smrekar je velik del svojega opusa ustvaril na tujem, kamor je odšel kot 23-leten mladenič.

Franci Smrekar, priznani pisec besedil za narodno-zabavno glasbo, je več kot tri desetletja živel in delal v tujini. Foto: Boris Kovačič

Franci je leto dni živel na Bavarskem in 30 let v Švici, potem pa se je vrnil v rodne Kapele pri Brežicah. S pokojnim bratom Jožetom sta bila enojajčna dvojčka, globoko sta bila povezana in sta do njegove prezgodnje smrti skupaj ustvarjala. Franci mi je med drugim povedal, da je ravno te dni minilo 22 let od bratovega slovesa. Pred dvema letoma mu je posvetil pesem Zadnji refren, ki jo izvajajo Fantje z Dobrne.

Sicer pa zagotovo poznate njune skupne in Francijeve uspešnice Klic srca, Za materin praznik, Nasvidenje domači, Spomin na pevca še živi, Le enkrat v življenju, Na znano cesto stopi in številne druge v izvedbi Modrijanov in Elde Viler, Bratov iz Oplotnice, Ansambla bratov Poljanšek, Ansambla Bitenc itn.

Slišite jih lahko v oddaji, tako kot pripoved Francija Smrekarja o njegovem zdomskem življenju in ustvarjanju.

Zvočni posnetek najdete na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo