Slovenija brez meja, 11. oktober 2018


Avtor: U.S. Datum: 1799 dni nazaj.


Na Radiu Veseljak so predstavili Slovensko skupnost Tuzla, ki je s slavnostno akademijo ter gosti iz Slovenije in BiH proslavila 25. obletnico delovanja.

Slovenci in njihovi potomci na območju Tuzle ter Bosne in Hercegovine bolj številčno živijo od časov Avstro-Ogrske ter so veliko prispevali k razvoju mesta in širšega območja. Številni so dobili delo kot inženirji in drugi strokovnjaki v rudnikih, kot obrtniki, državni uradniki, učitelji, ali jih je tja ponesla ljubezen.

Gostje oddaje: Zorica Bukinac, Slavica Pavlović in Dragica Tešić. Foto: Slovenska skupnost Tuzla

Prvo slovensko društvo so v Tuzli ustanovili sredi enega najbolj temačnih obdobij nedavne zgodovine, leta 1993, ko je bila vojna v BiH na vrhuncu, ljudje pa na robu preživetja. Tako je bil temeljni cilj društva najprej preživeti, oziroma zagotoviti humanitarno pomoč za Slovence in njihove potomce, naslednji pa druženje in medsebojno spoznavanje, da bi tako ohranili jezik, kulturo, tradicijo ter identiteto.

Tudi po 25 letih delovanja člani Slovenske skupnosti Tuzla posebno pozornost namenjajo ohranjanju slovenskega jezika, kulture in običajev. Iz pogovorov s predsednico Slovenske skupnosti Dragico Tešić ter učiteljico dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Tuzli Slavico Pavlović boste izvedeli več o življenju Slovencev v mestu, pripovedovali sta tudi o svojih prednikih, s slovensko veleposlanico v Sarajevu Zorico Bukinac pa je novinarka Edita Žugelj govorila o delu veleposlaništva.

Oddajo lahko poslušate na strani veseljak.si.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo