Slovenija brez meja, 16. maj 2019


Avtor: U.S. Datum: 1801 dni nazaj.


V oddaji med drugim o tem, katera hrana naše rojake po svetu najpogosteje spomni na domovino ter o poletnih šolah za otroke slovenskih korenin iz tujine.

Larisa Petrič je za magistrsko nalogo Domači okusi v novih okoljih dobila tretjo nagrado Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: Edita Žugelj

Da je tudi kulinarika lahko tema nagradnega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) za diplomska in podiplomska dela na temo izseljenstva, je na zadnjem natečaju pokazala Larisa Petrič, ki je za magistrsko nalogo Domači okusi v novih okoljih dobila tretjo nagrado. Larisa je zaključila študij etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, v nalogi pa je raziskovala, kako Slovenci po svetu s pomočjo domače hrane, torej znanih okusov, jedi in domačih prehranskih znamk, ohranjajo ali znova vzpostavijo povezavo z domovino ter občutek domačnosti v novih okoljih. Vas zanima, katera hrana naše rojake po svetu najpogosteje spomni na prednike in domovino? Ne, ni potica …

V nadaljevanju pa o jezikovnih poletnih šolah za za otroke slovenskega porekla, ki živijo v tujini. Združenje Slovenska izseljenska matica med 14. in 20. julijem v Murski Soboti pripravlja jezikovno-likovne počitnice, Svetovni slovenski kongres pa Tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo od 27. julija do 3. avgusta v Šentpavlu pri Ivančni Gorici. Organizirajo ga s Šolo preživetja Laris, vsak dan pa mlade čaka tudi učenje slovenščine.

V SKPD F. B. Sedej pa so rok za prijave na 49. festival narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2019 podaljšali do 18. maja.

Več pa v posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo