Slovenija brez meja, 2. maj 2019


Avtor: U.S. Datum: 1842 dni nazaj.


Gostje oddaje so nagrajenki natečaja za dela s področja slovenskega zamejstva Eva-Maria Verhnjak-Pikalo in Tamara Suligoi ter predstavnik USZS dr. Zvone Žigon.

Eva-Maria Verhnjak-Pikalo je v kategoriji zamejstvo prejela drugo nagrado. Foto: Edita Žugelj

Namen natečaja, ki ga vsako leto razpišejo na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS), je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike ter s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Delo strokovne komisije in izbiro nagrajenih nalog je na začetku oddaje orisal dr. Zvone Žigon z Urada.

Eva-Maria Verhnjak-Pikalo je v kategoriji zamejstvo prejela drugo nagrado za doktorat z naslovom: Vse življenje za materinščino – Podoba ženske v literarnem opusu koroške Slovenke Milke Hartman. Nagrajenka Verhnjak-Pikalo je sicer profesorica slovenščine in francoščine, na avstrijskem Koroškem poučuje slovenščino kot drugi tuji jezik.

Slovenščina v stiku: primer slovenskih ustanov, društev, zvez in organizacij v Gorici in njeni pokrajini je naslov magistrske naloge pripadnice slovenske narodne skupnosti v Italiji Tamare Suligoi. Tamara, ki je doma iz Števerjana, zdaj pa živi v Bovcu, je za delo prejela tretjo nagrado za področje zamejstva.

Podrobnosti izveste v posnetku oddaje, ki ga najdete na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo