Slovenija brez meja, 20. junij 2019


Avtor: U.S. Datum: 1767 dni nazaj.


Gostji oddaje sta povratnica iz Švice Dragica Rubnik ter učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Srbiji Tatjana Bukvič.

Posnetek lahko poslušate na strani Radio Veseljak.

Dragica Rubnik se je po 53 letih na tujem vrnila v domačo Štajersko. Foto: Edita Žugelj

Pripoved Slovenke iz Švice se začenja podobno kot mnoge druge slovenske izseljenske zgodbe. Dragica Rubnik je pri 18 letih iz domačega Miklavža na Dravskem polju odšla v Švico. Doma bi namreč morala leto dni počakati na sprejem v prepolno tekstilno šolo in da ne bi sedela križem rok, se je odločila za ta čas postati varuška v švicarski družini. V Švici je potem ostala več kot pol stoletja, danes pa spet živi v rodni Štajerski.

Od 5. do 9. junija pa je bilo na ekskurziji v Sloveniji 30 učencev dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture iz Srbije s svojimi učitelji. Potomci Slovencev iz Beograda, Kruševca, Niša, Smedereva, Novega Sada, Rume, Gudurice in Subotice so gostovali pri vrstnikih na OŠ Veržej in Bakovci, ki so jih gostoljubno sprejeli na svoje domove. Skupaj so sodelovali pri projektu 24 ur z reko Muro, počastili 100-letnico priključitve Prekmurja matici, prisostvovali pouku in se družili s slovenskimi vrstniki. Med obiskom sem se pogovarjala z učiteljico Tatjano Bukvič, ki slovenščino poučuje v Beogradu, Kruševcu, Kostolcu in Nišu.

Edita Žugelj.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo