Slovenija brez meja, 21. februar 2019


Avtor: U.S. Datum: 1935 dni nazaj.


S predsednico slovenskega društva Snežinka Salwo Hegazi, njenim sinom Omarjem ter učiteljico slovenščine Ivo Vidovič El Gharabawy o slovenskih sledeh v Egiptu.

Potomka slovenskih izseljenk v Egiptu Salwa Hegazi s sinom Omarjem. Foto: Edita Žugelj

Salwa Hegazi iz Kaira je profesorica računalništva na mednarodni britanski šoli v Kairu, kjer je pred skoraj štirimi leti ustanovila Slovensko društvo Snežinka. Salwa je potomka ene od mnogih Slovenk, ki so v začetku 30. let prejšnjega stoletja v iskanju dela z Goriške preko Trsta odšle v Egipt. Salwa ima štiri otroke, tri sinove in hčerko, ki vsi radi pridejo v Slovenijo. Eden od sinov se je celo v rekordnem času povzpel na Triglav, hčerka se udeležuje poletnih šol slovenskega jezika in vsako leto bolje govori slovensko. Sin Omar pa mi je zaupal, da ga je Slovenija že ob prvem obisku navdušila z lepoto naravnega okolja in prijaznostjo ljudi.

Ivo Vidovič El Gharabawy pa sem spoznala na seminarju za učiteljice slovenskega jezika. Hrastničanka v Egiptu živi zadnjih 10 let, spoznavati ga je začela kot turistična vodnica, ko je delala za eno od slovenskih turističnih agencij. Potem se je poročila z domačinom in ostala v Kairu. Ko je po ustanovitvi društva Snežinka spoznala Salwo Hegazi, je na njeno prošnjo člane začela učiti slovenščino.

Še več zanimivosti pa v posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo