Slovenija brez meja, 21. marec 2019


Avtor: U.S. Datum: 1890 dni nazaj.


S pomladjo nas je pozdravil tudi Svetovni dan poezije in naša pesnica iz Bruslja Dragica Čarna. Na 24-urnem branju poezije v Ljubljani je prebirala svoje pesmi.

Slovenska pesnica Dragica Čarna iz belgijske prestolnice Bruselj. Foto: osebni arhiv

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - Unesco - je Svetovni dan poezije razglasila leta 1999, da bi izrazila podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotila poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha. Praznik poezije smo v Sloveniji med drugim obeležili s 24-urnim branjem poezije v Ljubljani, ki ga je točno opolnoči začela pesnica Dragica Čarna. Magistra znanosti, profesorica slovenščine in italijanščine, pesnica in aforistka je zadnjih 27 let preživela v Rimu, Madridu in Bruslju, kjer so poleg slovenskih nastale tudi pesmi v španščini, italijanščini, francoščini in angleščini. Dragica je v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna brala svojo poezijo iz zadnje pesniške zbirke s pomenljivim naslovom Ljubezni brez doma. Z novinarko Edito Žugelj sta se v pogovoru dotaknili pomena maternega jezika ter projekta Plesoče svetlobe, s katerim bo konec junija gostovala v Sloveniji.

Podrobneje v oddaji predstavljajo tudi letošnji 23. Tabor slovenskih otrok po svetu, na katerega naše mlade rojake, ki živijo v zamejstvu in izseljenstvu, vabijo pri Svetovnem slovenskem kongresu. Z glasbo pa so se spomnili pravkar minulega uspešnega Veseljakovega koncerta v Domžalah, posvečenega legendarnemu citrarju Mihi Dovžanu in bližajočemu se materinskemu dnevu.

Posnetek oddaje je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo