Slovenija brez meja, 22. november 2018


Avtor: U.S. Datum: 1838 dni nazaj.


V oddaji se predstavi pet Slovenk iz sosednjih držav, ki so se udeležile keramične delavnice v organizaciji Združenja Slovenska izseljenska matica v Ljubljani.

Udeleženke keramične delavnice Slovenske izseljenske matice 2018. Foto: Edita Žugelj

Od 8. do 11. novembra je v Ljubljani potekala še ena uspešna delavnica oblikovanja gline in izdelave keramike. Zanjo je, kot je povedala glavna tajnica Slovenske izseljenske matice Jasmina Ilič, med rojaki zunaj meja domovine vladalo veliko zanimanje, vendar so jih lahko sprejeli le pet. Med udeleženci so bile same ženske, Slovenke iz Splita, Zagreba in Gradca: Vera Hrga, Natalija Novak, Elvira Bavčević, Vesna Vukšinič Zmaić in Kasilda Bedenk. Obiskala sem jih v lončarskem ateljeju v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so pridno ustvarjale pod vodstvom akademske kiparke Eve Peterson Lenassi.

Kljub temu, da so bile v oblikovanju gline večinoma začetnice, jim je šlo delo dobro od rok. Naučile so se tudi dela z lončarskim vretenom. Za oddajo Slovenija brez meja pa so mi zaupale vsaka svojo zgodbo o poti na tuje ter tamkajšnjem življenju, delu in ohranjanju slovenstva.

Pripovedim lahko prisluhnete prek strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo