Slovenija brez meja, 23. maj 2019


Avtor: U.S. Datum: 1580 dni nazaj.


Misijonarka Marija Sreš je štiri desetletja svojega življenja posvetila izboljšanju položaja revnih žensk v Indiji, zdaj pa znova živi v domačem Prekmurju.

Misijonarka in pisateljica Marija Sreš je 40 let živela v Indiji. Foto: Edita Žugelj

Marija Sreš je slovenska izseljenka z neobičajno življenjsko zgodbo. 40 let je bila namreč katoliška misijonarka v Indiji, kjer je v zvezni državi Gudžarat pomagala staroselkam ter veliko naredila za izboljšanje njihovega družbenega in materialnega položaja. Marija v intervjuju za našo oddajo pripoveduje o tej izjemni življenjski izkušnji, ki jo je močno zaznamovala, oplemenitila ter na bolje spremenila življenje številnih gudžaratskih žensk. Zgodbe o njih je ta izjemna, pogumna, svobodomiselna in iskrena misijonarka tudi zapisala in izdala v knjigah. Za prvenec 'Tam, kjer kesude cveto' je kot prva tujka prejela drugo nagrado Gudžaratske akademije za književnost in umetnost, knjigo pa so uvrstili tudi med sto najpomembnejših del v gudžaratski književnosti. Poleg tega je Marija Sreš po petih letih bivanja v Indiji diplomirala iz gudžaratskega jezika in književnosti.

Še mnogo zanimivega pa lahko slišite v posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo