Slovenija brez meja, 27. december 2018


Avtor: U.S. Datum: 1889 dni nazaj.


Zadnja letošnja oddaja Radia Veseljak za Slovence po svetu in doma je posvečena rojakom iz sveta in zamejstva, ki so jih v oddaji gostili v prvi polovici leta 2018.

Enega prvih pogovorov v oddaji v iztekajočem se letu je avtorica Edita Žugelj imela s Slovencem iz Društva Slovencev Triglav v Banja Luki Mladenom Lunićem. Dobili smo tudi obisk iz Avstralije. Mojca Cvetkovič je bila tu s hčerko Julijo, ki se je kot edina tamkajšnja slovenska dijakinja pripravljala na maturo iz slovenščine. Pokukali so tudi k Slovencem v Benečijo; Igor Černo, sin Viljema Černa, lani preminulega beneškega družbeno-kulturnega delavca, je orisal življenje Slovencev v tamkajšnjih dolinah. Z domačo govorico doline Rezije pa nas je v oddaji pobožala Silvana Paletti, pesnica, pripovedovalka, pevka in ena najbolj dejavnih kulturnih ambasadork Rezije ter mojstrica rozajanskega narečja, kot mu pravijo domačini.

V okviru projekta Iz mnogih dežel so se spomnili 120. obletnice rojstva ameriško-slovenskega pisatelja Louisa Adamiča. Nekdanja vodja zbirke tiskov Slovencev zunaj meja RS, dr. Rozina Švent, ga je v oddaji predstavila kot človeka dveh domovin. O njihovem poslanstvu se je voditeljica pogovarjala z učitelji dopolnilnega pouka slovenščine iz Srbije Rut Zlobec, Tatjano Bukvič in Zoranom Jovičićem. Med številnimi rojaki so predstavili tudi Katarino Pajnič, ki jo je ljubezen iz Slovenije ponesla na avstrijsko Koroško, ter fotografa Marka Vombergarja iz Buenos Airesa, očeta nogometaša Andreja Vombergarja, ki igra v Sloveniji.

Posnetek najdete na strani Radio Veseljak:


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo