Slovenija brez meja, 28. junij 2018


Avtor: U.S. Datum: 2119 dni nazaj.


V zadnji junijski oddaji vam na Radiu Veseljak poleg svežih novic v poslušanje ponujajo pripovedi slovenskih rojakinj in rojaka iz Nemčije, Velike Britanije in s Hrvaške.

Daniela Zver živi v Münchnu, Katarina Obranovič v Londonu, Damijan Malnar pa je iz Gorskega Kotarja Foto: Edita Žugelj

Prva gostja v oddaji je Daniela Zver, vodja folklorne skupine v Slovenskem kulturnem društvu Lipa München. Tako kot njena starša je tudi Daniela članica društva že od ustanovitve leta 1992. V folklorni skupini pleše od leta 1999, vodi pa jo zadnjih 16 let. Daniela se je v Münchnu tudi rodila in hodila v šolo, v pogovoru pa mi je povedala tako nekaj o društvu kot o sebi in svoji družini.

Katarina Obranovič se je v zadnjih desetih letih kar šestnajstkrat selila po svetu, danes pa znova živi v Londonu. Kljub zaključenemu študiju in številnim delovnim izkušnjam v tujini doma še vedno ne dobi službe, čeprav si to zelo želi.

Damijan Malnar je predsednik Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar, ki je lani praznovalo desetletnico delovanja. Doma je iz Prezida, z družino živi v Trstju, dela pa v Sloveniji, v Kovinoplastiki Lož, kot strojni inženir, inovator. Gorski Kotar je obmejno, izjemno gozdnato območje na Hrvaškem, ki pri rekah Čabranki in Kolpi sega tudi v Slovenijo. V teh krajih je težko dobiti službo, ljudje se izseljujejo, mnogi, ki ostajajo, pa vneto skrbijo za slovensko kulturo in jezik.

Več pa v posnetku oddaje na strani http://veseljak.si/novice/5b3605f257bc0/slovenija-brez-meja-28-junij-2018


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo