Slovenija brez meja, 3. januar 2019


Avtor: U.S. Datum: 1931 dni nazaj.


V prvi oddaji v letu 2019 se spomnimo nekaterih lanskih obiskov naših rojakov v Sloveniji in na Radiu Veseljak ter zaključimo z voščilom ministra Petra Česnika.

Praznično okrašena Ljubljana v zadnjih dneh decembra 2018. Foto: Edita Žugelj

Prva sogovornica je zdravnica Jelena Šehović iz Sarajeva, katere korenine segajo v Mursko Soboto. Jelenina pripoved je ena od številnih ganljivih zgodb o izjemni ljubezni in pogumu ljudi, tudi Slovencev, živečih na območju nekdanje skupne države. Pogumna je tudi mlada Katarina Obranovič. Slovenka, ki živi v Londonu, se je v zadnjih 15 letih zaradi študija, prakse in dela kar 18-krat selila po različnih krajih in kontinentih zemeljske oble, kljub želji, da bi primerno službo dobila doma.

Spomnili smo se tudi srečanja z Jasmino Dlačić, podpredsednico zelo dejavnega društva Slovenski dom KPD Bazovica ter podpredsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Jasmina se je rodila na Reki, kamor sta se s Primorske priselila že njena stara starša. Cvetka Javernik pa je predsednica Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava Augsburg, ki bo letos praznovalo 40-letnico. Cvetka je doma iz Rogatca, v Nemčiji pa je že polnih pet desetletij. Kot mi je zaupala, ima še vedno domotožje, ki ga blaži s pisanjem poezije in pogostimi obiski domovine, kjer imajo prijatelje tudi njeni potomci.

Poleti je bila na obisku v domovini tudi Cilka Žagar, ki že 55 let živi v Avstraliji. S pisateljico, pesnico, učiteljico staroselcev in zagovornico njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinjo za brušenje opalov sva se med drugim pogovarjali o njenih romanih, ki imajo vedno slovensko ozadje, čeprav se dogajajo v Avstraliji, ter o njeni zadnji pesniški zbirki v slovenščini, ki je izšla pri SIM, z naslovom Od tu do tja, nikjer doma. Obiskal nas je tudi avstralski Slovenec Jože Kapušin, ki je bil v mlajših letih zelo dejaven v tamkajšnji slovenski skupnosti. Kot urednik v bivši državi prepovedanega časnika Slovenski vestnik dolgo ni smel v domovino. Ob lanskem obisku Slovenije, med katerim se je tu s svojim partnerjem Avstralcem poročila njegova najmlajša hči, si je Jože vzel tudi čas za pogovor za našo oddajo in Radio Veseljak.

Tik pred koncem svojega lanskega obiska v Sloveniji in odhodom v Kanado nas je na radiu obiskal Louie Lovšin. Louie se je rodil v Montrealu, kamor sta se v 60. letih prejšnjega stoletja priselila njegova starša, Marija Lušin in Alojz Lovšin. Louie, ki ni nikoli hodil v slovenske šole, se je za intervju vseeno potrudil govoriti v maternem jeziku ter mi med drugim zaupal, da z očetom v družinskem podjetju poslušata RV.

In na koncu, a ne nazadnje, še del pogovora z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom Česnikom, ki smo ga gostili na RTV Veseljak. Z ministrom, ki ima za sabo večdesetletno izseljensko izkušnjo, sva se med drugim pogovarjala o njegovem življenju in delu v Avstraliji, vzrokih za vrnitev v domovino ter vključitev v politiko, o prioritetah in načrtih njegovega mandata, delu z mladimi, gospodarskih povezavah in temeljih slovenstva, na koncu oddaje pa je Slovencem po svetu in doma izrekel še voščilo ob vstopu v novo leto.

Posnetek je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo