Slovenija brez meja, 31. januar 2019


Avtor: U.S. Datum: 1934 dni nazaj.


Aleksander Igličar v oddaji med drugim pripoveduje, kako je Muzejsko društvo Škofja Loka neminljivo povezano z dolgo zamolčanim slovenskim rojakom iz Argentine.

Predsednik Muzejskega društva Škofja Loka Aleksander Igličar. Foto: Edita Žugelj

Osrednji gost zadnje januarske oddaje je predsednik Muzejskega društva Škofja Loka Aleksander Igličar, ki je v zadnjih sedmih letih trikrat obiskal Slovence v Argentini; nazadnje je bil med njimi lanskega novembra. Njegovo zanimanje za drugo domovino mnogih Slovencev in njihovih potomcev v Južni Ameriki se je začelo leta 2008, ko je stopil na čelo društva. Med poglobljenim prebiranjem zgodovine škofjeloškega muzejskega društva je namreč naletel na  ime dr. Tineta Debeljaka, soustanovitelja društva. Debeljak je bil med 2. svetovno vojno kulturni urednik časopisa Slovenec in ker ni spoštoval kulturnega molka, ki ga je zapovedala OF, se je moral leta 1945 umakniti, najprej v Avstrijo in Italijo ter kasneje v Argentino.

Sogovornik pripoveduje tudi o tem, kdaj in kako se je v Škofji Loki začel spreminjati pogled na nekdanjega someščana ter opiše, kaj vse je med zadnjim obiskom doživel med argentinskimi Slovenci.

Posnetek oddaje je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo