Slovenija brez meja, 4. julij 2019


Avtor: U.S. Datum: 1424 dni nazaj.


Osrednjo pozornost namenjamo štipendistom Ameriško slovenske izobraževalne fundacije ASEF, ki so se predstavili na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Štipendisti ASEF na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: Edita Žugelj

Ameriško slovenska izobraževalna fundacija ASEF štipendira slovenske študente in Američane slovenskih korenin za 10-tedenske poletne raziskovalne obiske na vrhunskih univerzah in raziskovalnih institucijah izven Slovenije. ASEF nadarjenim slovenskim študentom omogoča štipendije pri 45 profesorjih slovenskega rodu, ki delujejo po univerzah v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Veliki Britaniji. Študenti med prakso spoznavajo tudi slovenske izseljenske skupnosti. Pogosto vezi ostanejo tudi po vrnitvi v Slovenijo, kar je pomembna spodbuda k internacionalizaciji slovenskega znanja. ASEF štipendije že tretje leto omogoča tudi potomcem slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo na poletno izmenjavo v Slovenijo. Tako spoznavajo domovino prednikov, hkrati pa se na Slovenijo navezujejo tudi s kariernega vidika. ASEF pri tem ne skriva želje, da bi se čim več mladih slovenskega rodu, ki živijo po svetu, odločilo preseliti v Slovenijo.

Letos ASEF v Sloveniji gosti že tretjo generacijo štipendistov slovenskih korenin iz ZDA, nekatere od njih lahko spoznate v oddaji, ki jo lahko poslušate na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo