Slovenija brez meja, 4. oktober 2018


Avtor: U.S. Datum: 2055 dni nazaj.


Pisateljica, pesnica, učiteljica staroselcev, zagovornica njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinja za brušenje opalov Cilka Žagar že 55 let živi v Avstraliji.

Učiteljica, pisateljica in pesnica Cilka Žagar iz Avstralije. Foto: Edita Žugelj

Cilko Žagar, ki piše in objavlja v obeh jezikih, v Sloveniji najbolj poznamo po njenih romanih Barbara in Magdalena med črnimi opali. Letos poleti je bila znova v domovini in se v Novem mestu predstavila s pesniško zbirko Od tu do tja, nikjer doma, ki so jo izdali pri Združenju Slovenska izseljenska matica.

Cilka Žagar se je rodila v številčni družini na Dobravi ob Krki, prve pesmi je pisala še kot otrok. 1960. je končala učiteljišče v Celju, tri leta poučevala ter se nato z možem Jožetom in sinom odpravila v Avstralijo. V oddaji lahko slišite, kako sta se znašla po prihodu ter kasneje pristala v deželi črnih opalov, kjer je Cilka postala učiteljica in zaupnica staroselskih otrok ter njihovih staršev. Zapisovala je njihove zgodbe, legende, zakone, načine naravnega zdravljenja, njihov jezik. Še naprej se je posvečala tudi pisanju pesmi in romanov; zanimivo je, da imajo vedno slovensko ozadje, čeprav se dogajajo v Avstraliji. Naučila se je tudi brusiti opale.

Kot boste slišali v pogovoru, je bilo Cilkino življenje polno preobratov, ki pa jih je vedno zmogla sprejeti kot življenjske lekcije, ob njih in iz njih ustvarjati ter nanje celo še danes gleda z veliko mero humorja.

Pogovor lahko poslušate na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo