Slovenija brez meja, 5. julij 2018


Avtor: U.S. Datum: 2118 dni nazaj.


V oddaji Radia Veseljak tokrat predstavljajo rojake Judito Tomić iz Velike Britanije, Igorja Raceta iz Srbije, s Hrvaške pa Natašo in Milana Grlico ter Jasmino Dlačić.

Med letošnjimi nastopajočimi na glavni prireditvi srečanja Dobrodošli doma v Brežicah je bil tudi pevski zbor Društva Slovencev Triglav iz Subotice. Pred mikrofon sem povabila Igorja Raceta, predsednika društva, ki ima sedež v drugem največjem mestu v Vojvodini.

Ena ustanovnih članic Društva Slovencev Triglav iz Subotice je tudi Slovenka Judita Tomič, ki je na začetku poučevala slovenščino. Judito je v mladih letih v Srbijo popeljala ljubezen, danes pa živi v Veliki Britaniji. Tudi njeni trije otroci si kruh režejo na tujem: dva živita na Otoku, eden pa na Kitajskem.

Člani Slovenskega doma KPD Bazovica z Reke Nataša in Milan Grlica ter Jasmina Dlačić pod lipo v Pišecah. Foto: Edita Žugelj

V sosednji Hrvaški, na Reki, imajo tamkajšnji rojaki zelo aktivno društvo, Slovenski dom KPD Bazovica, v katerem so lani obeležili 70-letnico delovanja. O bogati tradiciji pripoveduje Jasmina Dlačić, podpredsednica društva, po novem pa tudi podpredsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.

Tudi zakonca Nataša in Milan Grlica sta člana Bazovice. Nataša je članica društva že 39 let, a, zanimivo, ni Slovenka, se je pa zaljubila v Slovenca in se naučila slovensko. Milan pa pove več o koreninah družine Grlica.

Več v oddaji, ki jo lahko poslušate na strani http://veseljak.si/novice/5b3ebf7c69685/slovenija-brez-meja-5-julij-2018


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo