Slovenija brez meja, 6. junij 2019


Avtor: U.S. Datum: 1810 dni nazaj.


V oddaji vam predstavljamo lektorico slovenskega jezika na Kitajskem Metko Lokar, ki je pred kratkim za svoje delo prejela mednarodno Pretnarjevo nagrado 2019.

Ambasadorka slovenskega jezika, literature in kulture na Kitajskem Metka Lokar. Foto: Edita Žugelj

Mag. Metka Lokar, slovenistka in umetnostna zgodovinarka ter po novem tudi nosilka častnega naslova "ambasadorka slovenskega jezika, literature in kulture" je že šesto leto na Kitajskem. Tam na Pekinški univerzi za tuje študije, na Fakulteti za evropske jezike in kulture, dela kot lektorica in učiteljica slovenskega jezika. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Lokarjeva zaslužna, da se več generacij njenih študentov spoznava tako s Slovenijo in slovenskim jezikom kot s Trubarjem, Prešernom, Cankarjem, Kosovelom in drugimi slovenskimi književniki, slišali pa so tudi za Kekca in Triglav.

Nagrado, poimenovano po dr. Tonetu Pretnarju, slovenskemu literarnemu zgodovinarju, profesorju, verzologu in prevajalcu, sta leta 2004 na pobudo Ivana Stropnika ustanovili Književna asociacija Velenika in Ustanova Velenjska knjižna fundacija.

V oddaji sva se pogovarjali tudi o predstavi, ki jo je po tekstih Ivana Cankarja pripravila s svojimi kitajskimi študenti slovenščine.

Edita Žugelj

Posnetek je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo